A fiatalabbak is súlyosan megbetegedhetnek koronavírus-fertőzés miatt

közösségbe, fertőzöttek, fertőződtek, koronavírus, vírus, járvány Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Nem csak az idősek, a fiatalabbak is súlyosan megbetegedhetnek koronavírus-fertőzés miatt – hívta fel a figyelmet csütörtökön a koronavirus.gov.hu, ahol ismét közzétették a Covid-19 jellemző tüneteit.

A kormányzati oldalon kiemelték: nagyon erős a járvány harmadik hulláma, erősebb mint az eddigiek. A brit vírusmutáns gyorsan terjed és sokan betegszenek meg. “A koronavírus bárhol jelen van, bárki hordozhatja és bárkit megfertőzhet” – szögezték le. Felhívták a figyelmet arra, hogy már azzal is sokat tehet a mielőbbi gyógyulásért és a járvány megfékezéséért valaki, ha időben felismeri a tüneteket magán vagy másokon. A leggyakoribb tünetek: a láz, a száraz köhögés, a légszomj, valamint az íz- és a szaglásérzékelés zavara, és sokaknál előfordul hasmenés, levertség, izomfájdalom is. A tünetek jelentkezhetnek együtt vagy önállóan is.

hirdetés

Azt, aki ezeket észleli magán, arra kérik, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe, amíg a tünetei el nem múlnak, azért is, mert a vírust ilyenkor terjesztheti leginkább. Azt is kérik, hogy a háziorvost ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja, és ha a kikérdezése alapján felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor tesztet rendelnek el.

hirdetés

Azt írták, hogy a fertőzés enyhe tünetek esetén nem igényel kórházi kezelést, otthon is lehet gyógyulni. Kiemelték továbbá, hogy a háziorvos az otthon gyógyuló enyhe és középsúlyos betegeknek is felírhatja már receptre a favipiravir tartalmú gyógyszert, amely megakadályozza a betegség súlyosabbra fordulását. Ha a tünetek súlyosabbakra fordulnak (például nem múlik a láz, a nehézlégzés, a légszomj, a tüdőgyulladás), akkor kórházi kezelésre van szükség – jelezték.

Hangsúlyozták továbbá, hogy a “leghatékonyabb fegyver a vírus ellen a védőoltás”. Azt írták: már egy oltás is jelentősen növeli a védettséget a betegség súlyos lefolyása ellen. Magyarországon az oltás ingyenes és önkéntes, regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon lehet – hívták fel a figyelmet.

 

Ez is érdekelheti:

hirdetés