42 rendbeli bűntett miatt emelt vádat az ügyészség egy bűnbanda ellen

bíró, ítélet, tárgyalás Illusztráció: Pixabay
hirdetés

Egy bűnbanda ellen 32 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és annak kísérlete, valamint 10 rendbeli pénzmosás bűntette miatt emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség. Összesen 30 év börtönbüntetést szabott ki rájuk a napokban a Gyulai Törvényszék.

Futó Szöveg

A csalások zömét egy 36 éves többszörösen büntetett előéletű csanádpalotai és egy 42 éves szintén büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő békéscsabai férfi, valamint ismeretlenül maradt társaik követték el. Míg a többi terhelt bűnsegéd volt, illetőleg a bűncselekményből származó haszon megszerzésében, realizálásában működtek közre.

hirdetés

A 2016 februárjától 2017. június végéig terjedő időszakban az elkövetők jogtalan haszonszerzés céljából telefonon vagy e-mailben vették fel a kapcsolatot az ország különböző pontjain gazdasági tevékenységet folytató cégekkel és vállalkozókkal. És egy ismert, az adott cég profiljához illeszkedő gazdasági társaság nevében kedvezményes áron kínáltak eladásra számukra különféle termékeket. Az elkövetők jellemzően vasárut, műtrágyát, leselejtezett húsos ládákat, hulladékgyűjtő edényeket, csemperagasztót, kifutó televíziókat, raklapokat vagy üzemanyagot kínáltak „jó áron” eladásra.

A megrendelések előre utalt vételára olyan, a terheltek irányítása alatt álló személyek számláira került, akiket munkavállalás címén vagy más módon számlanyitásra vettek rá. Majd anyagi részesedés fejében a folyószámlához tartozó netbankos elérhetőség ismeretében a pénzfelvételeknél őket irányították. Így szerezték meg a bűncselekményekből származó pénzt. A sértettek egy részét azzal keresték meg, hogy valamely gazdasági partnerük bankszámlaszáma megváltozott. Így a továbbiakban az új, az elkövetők által megadott bankszámlaszámra kérték az utalásokat. Cselekményeikkel a sértettek részére összesen több mint 100 M Ft kárt okoztak, amely nem térült meg.

A Gyulai Törvényszék ítéletében 7 terhelttel szemben 1 év 6 hónap és 9 év közötti időtartamú börtönbüntetéseket szabott ki. Ezek közül 2 terhelt vonatkozásában a büntetés végrehajtását próbaidőre felfüggesztette, egy terheltet pedig pénzbüntetésre ítélt. További egy terhelt vonatkozásában súlyos betegsége miatt lekülönítésre került az eljárás; vele szemben a bíróság a későbbiekben fog ítéletet hozni. A bíróság ezen felül 105 M Ft erejéig kötelezte a terhelteket a sértettek részére okozott kár megtérítésére. Valamint a 3,2 M Ft-ot kitevő bűnügyi költséget is nekik kell megfizetniük – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

hirdetés