Szlovénia ideiglenesen felfüggesztette az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását

AstraZeneca, koronavírus, oltás, vakcina, astra Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Vajda János

Szlovénia úgy határozott, hogy az Európa Gyógyszerügynökség (EMA) döntéséig ideiglenesen felfüggeszti az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó társaság koronavírus elleni oltóanyagának alkalmazását – jelentette be hétfőn este Janez Poklukar egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: bár a szlovén szakemberek nem találták ésszerű okot az oltás leállítására ezzel a vakcinával, elővigyázatosságból mégis emellett döntöttek. Azok oltását, akik a következő napokban AstraZeneca-vakcinát kaptak volna, átütemezi, míg a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagával folytatódik az immunizáció – tette hozzá.

A döntését azt követően hozta meg a ljubljanai kormány, hogy Németország, Franciaország és Olaszország is úgy döntött, leállítja a vakcina használatát, mert egyes pácienseknél súlyos vérrögképződés jelentkezett, bár az egyértelmű ok-okozati összefüggést tudományosan még nem igazolták. A mintegy kétmilliós Szlovéniában eddig a lakosság 8,3 százalékát oltották be a koronavírus ellen. Az első dózist 174 402-en, közülük a másodikat is 83 867-en kapták meg.

MTI