Átadta az első Közösség-díjakat Herczeg Tamás országgyűlési képviselő

Közösség Fotó: Herczeg Tamás Facebook oldala

Közösség-díjat alapított Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. A díjazott szervezetek 60 ezer Ft pénzjutalmat és oklevelet kaptak elismerésként. A díjakat a március 15-ei nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódóan adta át a képviselő.

hirdetés

A Közösség-díjat a Békés megye 1. sz. országgyűlési választókerület településein működő civil közösségek (jogi személyiséggel rendelkező civil szervezetek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező közösségek) tevékenységének elismerésére, képviselői tiszteletdíjából felajánlva alapította Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. A díjazásban azok a közösségek részesülhetnek, amelyek 2020-ban a helyi lakosok szavazatai alapján a legtöbbet tették az adott településen a kultúra, a közművelődés, a hagyományőrzés, a sport, a képzés, az ismeretterjesztés, a település-, a közösségfejlesztés, a szociális tevékenység, a környezet- és természetvédelem, a polgárőrmozgalom, az idősügy vagy egyéb civil tevékenységek területén.

hirdetés

„Korábban magam is végeztem közösségszervező, -építő munkát, számos civil szervezettel dolgoztam együtt. Tudom, hogy milyen fontos tevékenységet végeznek. Olyan feladatokat vállalva fel, amelyek meghatározóak a településen élők számára. A helyi közösségek munkájukkal szépítik a környezetüket, óvják a természetet, programokat szerveznek, a tagjaik érdekeit képviselik, segítséget nyújtanak az adott község, város polgárainak. Valamint erősítik a településhez való kötődést és élhetőbb környezetet biztosítanak. Ezt a munkát szeretném elismerni és a képviselői tiszteletdíjamból felajánlott pénzjutalommal segíteni.” – fogalmazott a Közösség-díjjal kapcsolatban Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

A Közösség-díj alapító szabályzata szerint településenként évente 1 db díj adományozható. 2021. február 8. és 28. között lehetett szavazni az interneten közzétett elektronikus szavazólapon. Illetve papír alapon a települési polgármesteri hivatalokban. Egy személy csak egy szavazatot adhatott le kizárólag az állandó lakcíme szerinti településen működő közösségre. A beérkezett összes érvényes szavazatok száma: 2587 darab. Ebből online felületen beküldött 1659 db (64%), papírlapon leadott szavazat 928 db (36%). Érkezett további 380 szavazat, amelyek nem a civil szervezet/közösség működési helye szerinti településről jöttek, vagy nem tartalmaztak lakcímet. Így a végeredmény megállapításánál a díj szabályzata szerint nem lehetetett figyelembe venni ezeket a voksokat.

Összesen 74 civil szervezetre/közösségre küldtek be szavazatot a 10 település lakói. A civil tevékenységek nagyon széles skáláját lefedik a szavazatot kapott szervezetek. A kulturális tevékenységeket és hagyományőrzést (beleértve nemzetiségi hagyományokat is), a sport-szabadidős tevékenységeket, a helyi közösségfejlesztést és identitás megőrzését, a lokálpatriotizmust, a szociális és karitatív tevékenységeket, a közbiztonságot és vagyonvédelmet, valamint a szakmai érdekképviseletet szolgáló szervezetek/közösségek egyaránt megjelentek a díjra jelöltek között.

A díjazott szervezetek 60 ezer Ft pénzjutalmat és oklevelet kaptak elismerésként. A díjat az alapító, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a március 15-ei nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódóan adta át. A Közösség-díjban részesült egyesületek neveit településenként, a következő napokban Herczeg Tamás országgyűlési képviselő Facebook oldalán hozza nyilvánosságra – tájékoztatott közleményében a képviselő.

Békéscsabán például a Patrióta Békéscsaba Mozgalom Egyesület kapta a legtöbb szavazatot a megyeszékhely civil szervezetei közül a Közösség-díjért kiírt felhíváson.

hirdetés