A 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentesség havi 40 ezer forintos megtakarítást jelenthet

jövedelmadó Illusztráció: Pixabay

A 2022-től bevezetendő, a 25 év alattiakra vonatkozó személyi jövedelmadó-mentességgel a dolgozó, családalapítás előtt álló fiatalok anyagi mozgásterét kívánják növelni.

hirdetés

A kedvezményt a bruttó átlagkereset szintjéig lehet majd igénybe venni. Havi 40 ezer forintos megtakarítást jelenthet a magyar fiatalok számára. Az intézkedés célja, hogy ösztönözzék, bátorítsák a korosztály tagjainak munkavállalását. Segítsék saját lábra állásukat, növeljék anyagi biztonságérzetüket.

hirdetés

Szintén cél a munkával szerzett jövedelmek minél kisebb mértékű adóztatása, valamint az, hogy a fiatalok közül még többen érezzenek kedvet ahhoz, hogy akár a tanulás mellett is munkába álljanak. Annak érdekében, hogy a minimálisra csökkentsék az érintettek adminisztrációs terheit, a kedvezményt automatikusan érvényesítik majd.

A fiatalok szja-mentessége szinte világszerte egyedülálló lehetőség, hiszen jelenleg csak Lengyelország alkalmazza ezt a munkából szerzett bevételekre. Napjainkban egymilliónál többen tartoznak a 15-25 év közötti korosztályba, közülük minden második végez valamilyen rendszerességgel munkát, rendszeresen 280 ezren dolgoznak – ez utóbbiak tábora az elmúlt tíz évben a negyedével nőtt. Az intézkedés költségvetési vonzata évi 130-150 milliárd forint – írja a kormany.hu.

hirdetés