Ismét meghosszabbíthatják a korlátozásokat Németországban

Németországban, Ausztriában, szlovéniában, koronavírus, ausztria, Románia Fotó: MTI/Veres Nándor (archív)

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványának lassítását szolgáló korlátozások újabb meghosszabbításáról állapodhatnak meg Németországban a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői egy vasárnap kiszivárogtatott megállapodástervezet szerint.

A hétfői tanácskozásra készített előterjesztés szerint legkorábban áprilisban lehet lazítani a társadalmi és a gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó zárlaton, amelyet ugyan némileg enyhítettek március elején, de időközben elindult a járvány harmadik hulláma. Így várhatóan nemcsak a még érvényben lévő korlátozások meghosszabbításáról állapodnak meg a kancellár és a tartományi kormányfők online konferenciáján, hanem arról is, hogy alig három hét után máris visszavonják a védekezés szigorán enyhítő új szabályokat. A többi között azt, hogy előre lefoglalt időpontban olyan boltokban is lehet vásárolni, amelyek nem alapvető árucikkeket forgalmaznak.

hirdetés

Ugyanakkor a szociáldemokrata vezetésű tartományok kormányfői által összeállított megállapodástervezet szerint továbbra is lenne lehetőség előremutató, újító szándékú modellprojektekre, amelyekben azt vizsgálják, hogy miként lehet a járvány közben biztonságosan működtetni társadalmi, gazdasági intézményrendszereket. Ilyen kísérleti programot folytatnak például a szociáldemokrata vezetésű Berlinben, ahol az előadóművészet újraindításával próbálkoznak. A program egyik első rendezvényeként szombat este tavaly ősz óta először ismét közönség előtt játszhatott a német főváros leghíresebb zenekara, a Berlini Filharmonikusok.

hirdetés

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok legutóbbi megállapodása szerint a korlátozásokat akkor kell mind visszaállítani, amikor tartósan 100 fölé emelkedik az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság. Vagyis a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi adatai szerint ez a mutató 103,90-re emelkedett a szombati 99,60-ról. A harmadik hullám erejét jelzi, hogy a mutató egy hete 79-en állt.

Az RKI statisztikája szerint az utóbbi 24 órában 13 733 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 30 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 10 790-hez képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 659 516 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 99 halálesetet regisztráltak. Ez ugyancsak jelentős emelkedés az egy héttel korábbi 70-hez képest. Az új halálesetekkel 74 664-re emelkedett a járvány németországi áldozatainak száma – írja az MTI.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!