Elkészült a Post Covid-19 szindróma hazai kezelésrendje

Népegészségügyi, ápolók, Semmelweis, influenzaszerű, sürgősségi, táppénz, Angliában, Post Covid-19, rezidensek, bamlanivimab, oltási, Románia, tünetmentes, fertőződött, izraelben, spanyolországban, fertőzöttek, rehabilitációs, magyarországi, halálos, olaszországban, koronavírussal, fertőzöttek, kínai, Franciaországban, Meggyógyult, szlovákiában, egészségügyi, Olaszországban, orvos, labor, vírus, koronavírus, vérvétel Fotó: Pixabay

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának koordinálásával elkészült a Post Covid-19 szindróma szakmai protokollja. A protokoll több ország jó gyakorlatait veszi alapul, a magyarországi viszonyokhoz adaptált formában – jelentett be legújabb videójában Prof. Dr. Kásler Miklós.

Az emberi erőforrások minisztere elmondta, hogy az Országos intézetek több neves szakemberének bevonásával elkészített kezelésrend komoly segítséget jelent mind a betegek, mind az orvosok számára. A protokoll elkészítésére azért volt szükség, mert a jelenlegi megbetegedések után közel 40%-ban jelentkeznek panaszok és tünetek – mondta a miniszter.

hirdetés

Hozzátette: részben légzőszervi, részben keringési elégtelenség maradhat vissza, gyakori a fejfájás, végtagfájdalom, fáradtságérzet és a lelki problémák. A miniszter a videóban hangsúlyozta, hogy a protokoll hatékony segítséget nyújt a kórházi orvosok számára. Közérthető módon segíti a kórházak dolgozóit a fertőző betegek ellátására való felkészülésében és gyakorlatában. Bemutatja, hogy mit kell tenni a fertőzésre gyanús személyeknek, ha megbetegedés tüneteit észlelik magukon. Hova fordulhatnak az egészségügyi ellátórendszeren belül – mutatott rá a tárcavezető.

A protokollal kapcsolatban kiemelte, hogy magába foglalja a prognózis és kezelés alapelveit. Kitér a képalkotó vizsgálatok alkalmazására a mintavételi eljárásokra, valamint a laboratóriumi vizsgálatra kijelölt intézmények elérhetőségére is. A nemzetközi ajánlások figyelembevételével bemutatja többek között az egyéni védőeszközök alkalmazásának helyes gyakorlatát, az egészségügyi személyzet, betegekkel való közvetlen érintkezésének szabályait – közölte.

Az eljárásrend jövőjével kapcsolatban elmondta: a Minisztérium Post Covid-19 ambulancia felállítását tervezi az Országos intézetekben, az egyetemek klinikai központjaiban és a megyei kórházakban. A járvány csökkenése majd megszűnése idején lesz lehetőség arra is, hogy Post Covid rehabilitációs osztályokat is kialakítsunk – zárta üzenetét a miniszter.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma