Online nyitóeseménnyel indult a vasút európai éve

vasútállomás, menetrend, óraátállítás, Budapest, Keleti, vonat, vasút, vasúti Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Az Európai Parlament és a Tanács tavaly decemberi határozata alapján 2021-et a vasút európai évének jelölték ki. Az Európai Bizottság és portugál EU-elnökség szervezésében online eseménnyel indult az egész éves kampány, amelynek legfőbb célja a vasút, mint a biztonságos és fenntartható közlekedési mód népszerűsítése.

Dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a CER alelnökeként vett részt a vasút európai éve nyitóeseménye keretében szervezett panelbeszélgetésen. A panelbeszélgetés elsősorban a modern szolgáltatások, intelligens mobilitás és a közlekedési módok integrációja témakörében zajlott.

hirdetés

Dr. Homolya Róbert bevezetőjében rámutatott, hogy a közlekedési módok közül a vasút mindössze 1%-kal járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához, míg a személyszállításban 10%, az árufuvarozásban pedig 20% a piaci részesedése. Kiemelte, hogy az európai zöldmegállapodásban megfogalmazott fenntarthatósági célkitűzéseket csak akkor lehet megvalósítani, ha a vasút nagyobb piaci részesedést ér el.

Ehhez a COVID-19 alatt is bizonyítottan a legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb közlekedési módnak versenyképesebbé kell válnia. Ezt modern és intelligens szolgáltatások nyújtásával tud teljesíteni. Mindezen célkitűzések elérésében a digitalizáció a legfontosabb eszköz, amelynek ütemét gyorsítani szükséges. Ezen a területen a politikai döntéshozóknak és a jogalkotóknak is komoly kötelezettségeket kell vállalniuk.

A határokon átnyúló vasúti árufuvarozás zökkenőmentesebbé tételében fontos előrelépés lesz az ERTMS, az Európai Vasúti Forgalomirányítási Rendszer minél szélesebb körű és minél gyorsabb bevezetése. A digitalizáció eszköz arra, hogy az utasok számára vonzóbb közlekedési móddá váljon a vasút. A digitális jegyértékesítés lehetővé teszi, hogy akár különböző közlekedési eszközökre egy időben lehessen jegyet váltani. A közlekedési módok közötti integráció szintén fontos a vasút részarányának növelésében és az uniós gazdaság fenntarthatóságának biztosításában – tájékoztatott a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.