Herczeg Tamás: Több projekt keretében újítják fel a Gyula és Kétegyháza közötti utat

Herczeg Fotó: Malatyinszki András

Jelentős útfejlesztések, felújítások valósulnak meg folyamatosan Herczeg Tamás országgyűlési képviselő választókörzetében. Békéscsabán számos földes utca kaphat szilárd burkolatot, járdák újulhatnak meg összesen közel 10 milliárd forintból, és várhatóan másfél milliárd forintból korszerűsítik a 4434. számú közút Gyula és Kétegyháza közötti kilenc kilométeres szakaszát.

hirdetés

A Gyula és Kétegyháza közötti út négy részletben megvalósuló felújításának első üteme március közepén indult, az utolsó befejező szakasz munkái egy év múlva kezdődhetnek el – tájékoztatott a közleményében a képviselő. Több forrásból valósul meg a fejlesztés, a második ütem 900 méteres szakaszára a kiviteli közbeszerzés előkészítése már elkezdődött.

hirdetés

“A Gyula és Kétegyháza közötti, kilenc kilométeres útszakasz rendbetétele az egyik kiemelt feladatom; és talán a legfontosabb kérés volt a kétegyháziak részéről. Mivel ez a közlekedési útvonal két választókerületet érint, dr. Kovács József képviselőtársammal közösen dolgoztunk az elmúlt években azon, hogy megtaláljuk a felújításhoz szükséges forrásokat.” – emelte ki Herczeg Tamás.

Egy gyűjtő útról van szó, ami napi közel kétezer jármű forgalmát bonyolítja. Emiatt olyan minőségben készül el, ami hosszú ideig biztosítja majd a kulturált és biztonságos közlekedés lehetőségét. Az első, 3852 métert a Magyar Falu Program által biztosított pénzből újítják fel. A következő, 900 méteres szakasz TOP-os források felhasználásával újul meg. A harmadik 3,1 km-es szakasz szintén a Magyar Falu Program keretéből készül el. Erre a szakaszra készen vannak a kiviteli tervek, és várhatóan ősszel kezdődhet el a munka. Az utolsó, Kétegyháza előtti 1,1 km-es szakaszt TOP maradványforrások felhasználásával szeretnék felújítani. A pályázatot már benyújtották, és várják az eredményt. Pozitív döntés esetén jövő év tavaszán kezdődhet meg a kivitelezés.

A 4434. számú közút ezen szakaszán a pályaszerkezet erősen deformálódott, kátyús volt, lokális szakaszokon nehezen volt járható. Ezért vált szükségessé a teljes kivitelű felújítás. Ahol arra szükség volt, a leszakadt burkolatszéleket javítják, illetve 90 százalékban már ez meg is történt. Lokálisan pályaszerkezet cserére is szükség van. Amikor ezek a munkák elkészülnek, az aszfaltozás és a padkajavítás következik. Az első szakaszon három buszmegálló pár is megújul, valamint új útjelző táblák kerülnek kihelyezésre. Az első szakasz szerződött költsége 787 millió forint. A teljes 9 kilométeres szakasz bekerülési költsége megközelítőleg 1,5 milliárd forint lesz.

Békéscsabán 46 utca fejlesztése biztosan elindulhat hamarosan, ezekhez a munkálatokhoz már megvannak a kiviteli tervek. Nagyjából 7 milliárdot kap arra Békéscsaba, hogy új utakat építsen, és régieket újítson fel. 2,3 milliárd forint pedig a járdák korszerűsítésére érkezik majd. Tulajdonképpen minden építést és fejlesztést számba véve a megyeszékhely 300 utcájában zajlik vagy kezdődik el munka.

A Herczeg Tamással készült teljes, több témát is érintő interjút itt meghallgathatják:

hirdetés