ITM: idén már másfél millió maszkot állítottak meg a vámhatáron

korlátozások, maszkot, maszkviselési, fogyasztóvédelmi, szlovén, Ausztriában, fogyasztóvédelem, koronavírus Csehországban, maszk, Romániában járvány, fertőzöttek Illusztráció: Pixabay

A fogyasztóvédelmi hatóság több mint egy éve a vámkezelés során is folyamatosan ellenőrzi a magyarországi forgalomba szánt védőeszközöket. A dokumentáció hiányosságai vagy a jelölések meg nem felelősége miatt tavaly közel négymillió terméket, zömükben szájmaszkokat fordítottak vissza a küldő országba.

A szakemberek 2021 első negyedévében már több mint 1,5 millió kétes minőségű maszk magyar és európai piacra kerülését akadályozták meg – tájékoztatott szerdai közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A koronavírus-járvánnyal szembeni védekezésnek a kezdetektől meghatározó eszköze az orrot és szájat eltakaró maszk. Viselése a március eleje óta érvényes veszélyhelyzeti rendelkezések szerint már közterületen is kötelező.

hirdetés

A fertőzési kockázatokat egy egyszerű, akár házi készítésű textilmaszk is érdemben mérsékli. A kereskedelmi forgalomban kapható védőmaszkoktól azonban joggal várható el az eredetüket és hatékonyságukat hitelesen igazoló dokumentáció és jelölések megléte. A folyamatos ellenőrzésekkel annak is elejét lehet venni, hogy a szájmaszkok csomagolásán a tényleges szintnél erősebb védelmet ígérő tájékoztatás tévessze meg a vásárlókat – hívta fel a figyelmet a minisztérium.

A fogyasztóvédelem piacfelügyeleti munkájának hagyományos színterei az üzletek és webáruházak. Évről évre nő, és a járványhelyzetben fokozottan felértékelődött a vámhatósággal való együttműködés jelentősége is. A társszervek a 2019-es 360 ezerhez képest tavaly már közel 28 millió darab termék ellenőrzését végezték el közösen. A mintegy 25 millió darab védőeszközből a termékdokumentáció hiányosságai miatt több mint 3,5 maszk vámkezelését tiltották meg 2020-ban.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: “2021 első három hónapjában a fogyasztóvédelem több mint 1,5 millió maszkot állított meg a vámhatáron. Az elmúlt egy évben így összesen több mint 5 millió, nem megfelelő maszk piacra kerülését akadályoztuk meg. A bizonytalan hatékonyságú, megkérdőjelezhető minőségű termékek kiszűrése a magyar emberek mellett más európai fogyasztók védelmét is szolgálja.”

A közlemény kitér arra, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság idén januártól belföldön is vizsgálta az üzletekben kínált maszkokat. A kormányhivatalok munkatársai országszerte 255 kereskedelmi egységben 1000 fajta terméket ellenőriztek. Mostanáig 188 fogyasztóvédelmi eljárást indítottak meg, ezek közül 145 termék esetében kötötték feltételhez – jellemzően a megfelelő dokumentáció bemutatásához és az előírt jelölések feltüntetéséhez – a további árusítást.

Mindössze három határozat rendelte el a jogsértő árucikkek forgalomból való kivonását. Tizennégy eljárás zárult összesen 1,4 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabásával. A legnagyobb darabszámot érintő belföldi ellenőrzés egy Fejér megyei importőrnél zajlott le. Ott összesen 1 millió darab maszk között sem találtak kifogásolnivalót.

“Az európai szinten élenjáró hazai átoltottsági arány sem változtat azon, hogy a mindennapokban az előírások betartásával, így maszkviseléssel védhetjük a legeredményesebben a saját egészségünket, és óvhatunk meg másokat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a továbbiakban is figyelemmel kíséri a védekezéshez szükséges eszközök biztonságát. Indokolt esetben határozottan fellép a magyar családok érdekében” – hangsúlyozta Keszthelyi Nikoletta.

Forrás: MTI