Ukrajnában tovább lassult a fertőzés terjedése

Ukrajnában, romániában, koronavírus, fertőzöttek, Franciaországban Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ukrajnában vasárnapra tovább lassult a koronavírus-fertőzés terjedése, kevesebb mint nyolcezer, a megelőző napinál csaknem ötezerrel kevesebb új beteget jegyeztek fel, az elhunytak száma is jóval alacsonyabb volt a megelőző napokénál.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 7930 új esettel 2 025 271-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Noha az elmúlt két napban is folyamatosan kevesebb új fertőzöttet jegyeztek fel. Ez így is lehet csak átmeneti enyhülés a járvány terjedésében. Ugyanis hétvégenként általában kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet is végeznek.

hirdetés

A halálos áldozatoké 231-gyel 42 323-ra emelkedett. A megelőző napokban négyszáz körüli, illetve afölötti volt az egy nap alatt elhunytak száma. Eddig 1 572 528-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban kevesebb mint hétezren. Az aktív betegek száma így most megint nőtt több mint ezerrel, 410 420-ra.

Kórházba 3688 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napokban is hasonló volt, korábban viszont meghaladta a négyezret. A legtöbb új beteget, 1034-at a megelőző két naphoz hasonlóan megint az ország keleti részében lévő Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel.

Jepifanyij metropolita, az ukrán ortodox egyház vezetője vasárnap egy rádióinterjúban elmondta, hogy az ortodox húsvétkor – ami egy hét múlva lesz – a templomok nyitva fognak tartani. A kalács és más ételek megszentelését azonban pékségekben és üzletekben fogják elvégezni a járvány terjedése elleni védekezésképpen.

Közben egy újabb régió, a déli országrészben lévő Odessza megye került át vasárnapra a legsúlyosabb “vörös” besorolásból a jóval enyhébb “sárgába”. Jelenleg “sárga” besorolású már Odesszán kívül Kárpátalja és még három megye, a főváros, Kijev és 11 megye “vörös” – ami csaknem az ország fele. A többi “narancs” kategóriában van.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese ugyanakkor azt mondta, hogy a főváros is napokon belül kikerülhet a “vörös” besorolás alól. A kijevi vezetés viszont április 30-ig hosszabbította meg a szigorított korlátozásokat. Ezek alapján nemcsak az üzletek és a vendéglátóhelyek tartanak zárva, de az élelmiszerpiacok is. Valamint az iskolák mellett az óvodák is. A közösségi közlekedést csak külön igazolvánnyal a stratégiai intézmények és vállalatok alkalmazottai vehetik kizárólag igénybe – írja az MTI.