Operatív törzs: nem történt kirívó szabályszegés a hétvégén

védőoltást, védelmi, üzleti, maszkviselés, rendőrök, maszkviselési Fotó: koronavirus.gov.hu

Továbbra is fontos, hogy az emberek betartsák a védelmi intézkedéseket – hangsúlyozta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón hétfőn.

hirdetés

Kiss Róbert elmondta: a vendéglátóhelyek kerthelységeinek, teraszainak hétvégi megnyitásakor tömegesen jelentek meg a kikapcsolódni vágyok, kirívó szabályszegés azonban nem történt. A rendőrség tapasztalatai szerint a védelmi intézkedések betartását illetően a lakosság széles köre együttműködő volt. A kijárási tilalom 23 órára módosítása is kedvezően hatott, az emberek többsége betartotta a szabályokat, a rendőrség pedig elsősorban figyelmeztetést alkalmazott – tette hozzá az alezredes.

Kiss Róbert közölte, amikor az első oltásukat megkapók száma eléri a 4 milliót, hatályba léphet a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik szakasza. Ekkor a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők a vendéglátóhelyek belső részeit szintén 11 óráig látogathatják majd, s ide a szülők, családtagok magukkal vihetik gyermekeiket is.

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők és gyermekeik a szálláshelyek szolgáltatásait is igénybe vehetik. A tavaly novemberben bezárt szabadidős létesítményeket – állatkerteket, vadasparkokat, múzeumokat, mozikat, színházakat, könyvtárakat – védettségi igazolvánnyal újra lehet majd látogatni. Az edzetőremekbe, uszodákba is kizárólag védettségi igazolvánnyal érkezők, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek be. A védettség tényének ellenőrzése az üzemeltető, szolgáltató feladata lesz – ismertette az alezredes.

Bizonyos védelmi intézkedéseket továbbra is fenn kell tartani, így hatályban maradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatos korlátozások, maszkot kell viselni a közterületeken, tömegközlekedési eszközökön és kereskedelmi üzletekben, és kerülendő a csoportosulás és gyülekezés – hangsúlyozta Kiss Róbert. A hétvégén 2137 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt. A közterületen 2104, tömegközlekedési eszközökön harminc, üzletekben, bevásárlóközpontokban három emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 1050 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 316 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 734 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A rendőröknek pénteken éjszaka csendháborítás miatt egy nyíregyházi apartmanházban kellett intézkedniük, mert ott kilencen szórakoztak, ellenük szabálysértési eljárás indult, az üzemeltető felelősségét közigazgatási eljárásban vizsgálják. A kijárási tilalom és a csoportosulás tilalmának szabályait megszegőkkel szemben a hétvégén 915 rendőri intézkedésre volt szükség. A novembertől bevezetett kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom szabályainak megszegése miatt eddig összesen 66 154 intézkedésre volt szükség.

A hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 345 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 16 218-szor intézkedtek. Kiss Róbert ismertette: 35 472-re csökkent a hatósági házi karanténban lévők száma, az elmúlt napokban 7893 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. A karanténban lévők közül 2308-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

MTI

 

hirdetés