A búzatábla megáldásával vette kezdetét a Magyarok Kenyere program

magyarok kenyere Fotó: Vermes Tibor

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program, a magyar gazdák jótékonysági eseménye a Búzaszentelő Ünnepséggel vette kezdetét a vajdasági Zentán. Mások mellett Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke és Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is felszólalt.

Tavaly minden eddiginél több adomány érkezett a Kárpát-medencei magyar gazdáknak köszönhetően. Közel 1100 tonna búzát ajánlottak fel a rászoruló családok és gyermekek részére. Számos gyermekotthon és szociális intézmény, Böjte Csaba testvér árvái, a nagydobronyi gyermekotthon lakói, sőt már a csángóföldi magyarság számára is jutott a gazdák nagylelkű adományából.

hirdetés

A jótékonysági program hagyományosan már tavasszal, a Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepséggel kezdetét veszi. Ezt évről évre mindig más külhoni térségben tartják meg a program szervezői. Vagyis a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az eseménynek idén Zenta és a program térségi rendezője, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) adott otthont. A járványhelyzet sajnos meggátolta, hogy a teljes Kárpát-medence gazdatársadalma együtt kérjen áldást a vetésre. De a szervezők reményei szerint a virtuális térben és lélekben valamennyi magyar gazdálkodó együtt lehetett.

Az ünnepségen Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár, az esemény díszvendége, a több mint tíz éve zajló, határokon átívelő békés nemzetegyesítő politika eredményeire emlékeztetett. Ennek fókuszában a Magyarok Kenyere programhoz hasonlóan az a meggyőződés áll, hogy minden magyar számít, éljen bárhol a világban.

A szervezők képviseletében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a Magyarok Kenyere program a karitatív munka mellett a szakmai együttműködéseknek, az információáramlásnak is közvetítőjévé vált a Kárpát-medencében. Hiszen a tudásra egyetlen határon sem kell vámot fizetni.

Az eseményen Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a modern civilizáció az elmúlt száz évben félelmetes tempójú változáson ment át, okos eszközök, intelligens szolgáltatások alakítják mindennapjainkat. Ám vannak dolgok, amelyeket nem lehet modernizálni. Amelyek évezredek óta, évről évre megismétlik az élet, a halál és a feltámadás nagy misztériumát. A szántóvető ősszel elveti a búzát, majd a nyár derekén learatja a termést, megőrli, és a lisztből kenyér sül. Az élet mit sem ér szeretet és összefogás nélkül. Ezt jelenti számunkra a 15 millió búzaszemből őrölt lisztből sütött kenyér, a Magyarok Kenyere üzenete. A program egyszerre a legősibb rítusok ünnepe, egyúttal modern, Kárpát-medencei sikertörténet – fogalmazott a helyettes államtitkár. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a külhoni magyar agrártársadalom támogatása az anyaország gazdasági érdeke is, nemcsak erkölcsi kötelessége.

Az ünnepségen részt vett többek között Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Fremond Árpád szerbiai parlamenti képviselő, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke is. A szervezők továbbra is várják minden jószándékú magyar ember segítségét, termény- vagy pénzadományát, illetve az 1% felajánlását. Hiszen minden búzaszem, a legkisebb adomány is számít a sikeres közös Kárpát-medencei magyar jövő építésében – tájékoztatott az Agrárminisztérium Sajtóiroda.