Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére

Maruzsa, általános

Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek, az egészségügyi óvintézkedések betartásával – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán elmondta: a következő hetekben 1159 helyszínen 111 750 diák érettségizik majd. Az Oktatási Hivatal már közzétette honlapján, hogy egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – a másfél méteres távolság betartásával -, továbbá megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítani kell nekik. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata – nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak -, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott – közölte az államtitkár. A most induló vizsgaidőszakban 72 303 középiskolás érettségizhet, továbbá 39 447-en tehetnek még legalább egy tárgyból érettségit, ők nem most végeztek. Összesen csaknem 400 ezer vizsgát teljesítenek az érettségizők, 121 tárgyból 67 446-an tesznek vizsgát emelt szinten, 183 tárgyból 322216-an pedig középszinten.

hirdetés

A már érettségizettek közel 10 500 ismétlő- vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek, az előre hozott vizsgák száma összesen 25 821, a szintemelő vizsgáké 14 568, továbbá együttesen 2740 a pótló- és javítóvizsgák száma – sorolta Maruzsa Zoltán. Jelezte, hogy idén május 3. és 25. között tartják az írásbeli vizsgákat, az első héten ezek kilenc órakor kezdődnek majd. Május 3-án magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról. Másnap matematikából 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak.

Május 5-én történelemből középszinten 66 ezer, emelt szinten mintegy nyolcezer diák érettségizik. Május 6-án tartják az angol vizsgákat, amelyre középszinten több mint 48 ezren, emelt szinten pedig több mint 20 ezren jelentkeztek, a másnapi német nyelvi vizsgákra középszinten 12 ezren, emelt szinten több mint háromezren vállalkoztak – ismertette az államtitkár. Hozzátette, hogy az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 3. és 10. között, a középszintűeket június 14. és 25. között tartják kizárólag azon tárgyakból, amelyeknek csak szóbeli vizsgarésze van. Testnevelésből a szóbeli és – bizonyos feladatok mellőzésével – a gyakorlati vizsgát is meg kell szervezni.

Az írásbeli vizsgák alól jogszabályok alapján felmentett tanulók szintén szóbeli vizsgát tesznek, ahogy azok is, akik a középszintű érettségi vizsgán 12 százalék feletti, de 25 százalék alatti eredményt érnek el. Számukra ez javítási lehetőséget jelent. Maruzsa Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy akik érettségire készülnek, ezen a hétvégén “ne teszteljék a teraszok nyitvatartását”, kerüljék a tömeget, minimalizálják a megfertőződés veszélyét.

Az államtitkár kitért arra is, hogy április 19-én az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán visszatért a jelenléti oktatás, a felső tagozaton és a középiskolákban pedig május 10-éig van érvényben a digitális munkarend. Elvégezték a köznevelésben dolgozók oltását, több mint 200 ezren igényeltek vakcinát, de aki most szeretné beoltatni magát, azonnal regisztrálhat és foglalhat időpontot.

Az óvodák és az iskolák nyitása óvatosan és fokozatosan történt meg, az első napokban az óvodások 60, az alsósok 75 százaléka tért vissza az intézménybe. Ez az arány fokozatosan nő, szerdán az óvodákban 68 százalék, az iskolákban 78 százalék volt a jelenlévők aránya, ilyen időszakban az óvodásoknál 10, az iskolásoknál 6-7 százalékos általában a hiányzók aránya – fejtette ki.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: akik még otthon tartják a gyerekeket – különösen az ősszel iskolát kezdő óvodások szülei közül -, ha esetleg magukat féltik, regisztráljanak és oltassák be magukat, illetve engedjék vissza a gyereket az intézménybe. Mindent megtesznek a minél biztonságosabb működésért, ismét kötelező az oktatási intézményekben a hőmérsékletmérés, folyamatos a fertőtlenítés, a maszkviselés az iskolában kötelező, a tantermekben pedig ajánlott. Csütörtökön és pénteken újabb 300 ezer liter fertőtlenítőszert szállítanak ki az iskolákba. Szerdán mindössze 12 óvodai csoport és 12 iskolai osztály esetében kellett fertőzött gyerekek miatt szünetet vagy digitális oktatást elrendelni, de teljes iskolát sehol sem kellett bezárni – mondta az államtitkár.

Beszélt arról is, hogy a tanévből május 10-étől hátralévő öt teljes hétre azért érdemes megnyitni az iskolákat, hogy hagyományos jelenléti oktatási környezetben a tanévet sikeresen zárják a gyerekek. A határon túlról kollégiumokba visszatérőkre gondolva kifejtette: az igazgató engedélye alapján költözhetnek vissza, a nagyobb szünetek után bevett módon kétszeri ingyenes tesztet biztosítanak számukra, hogy mentesülhessenek a karantén alól.

Az államtitkár a középfokú felvételi eljárás eredményeiről beszámolva elmondta: több mint 103 ezer tanuló, azaz 90 729 nyolcadikos, 7422 hatodikos és 5019 negyedikes tanuló felvételizett középfokú intézménybe, amelyek csaknem 150 ezer helyet hirdettek meg. A nyolcadikosok 95 százalékát felvették, 72 százalékát az első helyen, 92 százalékukat pedig az első három helyen megjelölt intézmények egyikébe. A kilencedik évfolyamra felvettek 37 százaléka gimnáziumban és szakgimnáziumban, 63 százaléka technikumban, szakképző iskolában vagy szakiskolában folytatja ősztől a tanulmányait. A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok iránt csökkent az érdeklődés, hatosztályosba 4604 diákot vettek fel, 84 százalékukat az elsőnek megjelölt helyre, nyolcosztályos gimnáziumba 3114 gyerek jutott be, 88 százalékuk az elsőnek megjelölt helyen tanulhat tovább.

MTI