Fülöp Attila: újra látogathatók az idősotthonok

idősotthonok Fotó: MTI/Kovács Tamás

Újra látogathatók az idősotthonok. Már a legtöbb intézményben magas azok száma, akiket beoltottak koronavírus ellen – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára vasárnap Pátyon.

Fülöp Attila a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott Befogadás Háza – Időskorúak Otthonában elmondta, a nyitás annak köszönhető, hogy a kormány időben intézkedett arról, hogy elegendő koronavírus elleni vakcina álljon rendelkezésre. Valamint hogy folyamatosan növekszik az oltási hajlandóság az országban. Hozzátette, a látogatás védettségi igazolványhoz van kötve.

hirdetés

Fontosnak nevezte azt is, hogy már nem csak negatív koronavírus-teszttel, hanem védettségi igazolvánnyal is felvehetők új lakók az intézményekbe. A szociális ügyekért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a zárt közösségeket, mint az idősek otthonai, az elmúlt egy évben a járvány miatt el kellett szigetelni. Be kellett zárni a lakókkal együtt. Ez nem volt könnyű sem az otthonokban lakóknak, sem az ott dolgozóknak, sem pedig a hozzátartozóknak. Elmondta, nem találkozhatott senki hosszú ideig a családtagjaival, vagy a barátaival. Ez egy nehezen kezelhető helyzet és nem volt könnyű megélni – írja az MTI.