A sportélet tisztaságát is védi majd a Nébih és a Testnevelési Egyetem együttműködése

Testnevelési, szabó tünde, szünidőköszöntő, jótékonysági Fotó: Pixabay

Együttműködési megállapodást írt alá a Testnevelési Egyetem (TE) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakmai kooperáció a jövőben olyan területeket érint majd, mint az étrend-kiegészítők, a sportolóknak szánt élelmiszerek vizsgálata. Illetve az internetes kereskedelem ellenőrzése és a közös kommunikációs aktivitások megvalósítása.

Az együttműködés elsődleges célja – az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiával is összhangban – a társadalmi szemléletformálás, a tudatos és igényes fogyasztói magatartás erősítése. Valamint az igazolt versenysportolók egészségének és a sport tisztaságának védelme.

hirdetés

A Nébih és a Testnevelési Egyetem együttműködése lehetővé teszi közös munkabizottságok alakítását, a kommunikációs tevékenység összehangolását, valamint közös rendezvények, képzések, konferenciák megtartását.

A szervezetek közti kooperáció során hangsúlyozott szerepet kap majd az élelmiszerek, étrend-kiegészítők összetételének vizsgálata. Valamint az interneten történő élelmiszer-forgalmazás ellenőrzése is. Egyre gyakrabban fordul ugyanis elő, hogy élelmiszerek, étrend-kiegészítő készítmények a World Antidoping Agency (WADA) tiltólistáján szereplő tiltott szereket (stimulánsok, hormon és/hormonhatású szerek) és egyéb, élelmiszerekben tiltott hatóanyagokat tartalmaznak. Az együttműködés sikerességét, a lehetséges új területeket, irányokat évente közösen értékeli majd a két szervezet – tájékoztatott a hivatal.