Augusztusig biztosan fennmaradnak a járványügyi korlátozások a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek

védelmi Fotó: koronavirus.gov.hu

Augusztusig biztos érvényben maradnak a korlátozó intézkedések a védettséggel nem rendelkezőknek, ez többek között a koncertekre, az éttermekre, a szállodákra és a sporteseményekre is igaz – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

„Az oltásoknak köszönhetően sikerült a harmadik hullámot megtörni, az elmúlt hetekben négy hét alatt, közel 2 millió első oltást tudtunk beadni. 4 millió 153 ezer fölött van az első oltásban részesültek száma Magyarországon. Ennek köszönhető az, hogy az újraindítás folytatódhatott és a védettségi igazolvánnyal újra igénybe lehet venni a március óta szünetelő szolgáltatásokat” – mondta. Hozzátette: aki beoltatja magát, visszakaphatja a megszokotthoz közeli életét.

hirdetés

Felidézte, hogy korábban az internetes konzultáción több mint fél millióan fejtették ki véleményüket. A konzultáción résztvevők több mint 65%-a azt támogatta, hogy akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek – a kockázat mérsékelt volta miatt -, élvezhessenek előnyöket. „Ezen alapul ma a magyar védekezési stratégia, ezért biztatunk mindenkit a regisztrációra és az oltásra” – fogalmazott.

Ezen a héten kevés oltás fog rendelkezésre állni Moderna és Pfizer oltóanyagból, miután a beérkező 330 ezerből körülbelül 200 ezer második oltás és 130 ezret félre kell tenni a 16 és 18 év közötti fiatalok számára. A jövő héttől átlagosan hetente 120-180 ezer Pfizer és Moderna vakcina fog összesen rendelkezésre állni első oltásra. Ebből 20-30 ezer Moderna, 130-140 ezer Pfizer.

Már több mint 4,7 millióan regisztráltak oltásra és 80%-uk meg is kapta azt.