Csaknem 1,1 millió beadott adaggal újabb napi oltásrekordot állítottak fel Németországban

fertőzöttek Fotó: MTI/Komka Péter

Újabb rekordot felállítva egy nap alatt csaknem 1,1 millió adagot adtak be az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségtől (Covid-19) védő oltásból Németországban a szövetségi kormány csütörtöki adatai szerint.

Az egymilliós határt egy hét alatt másodszor lépték át, és ugyancsak másodszor sikerült egy nap alatt beoltani a lakosság több mint egy százalékát. A sportcsarnokokban, rendezvényközpontokban kialakított tartományi üzemeltetésű oltóközpontokban és a nagyjából hatvanezer háziorvosi praxisban szerdán 1 092 765 adag oltást adtak be. Az előző rekord 1 088 952 adag volt, április 29-én állították fel.

hirdetés

A szerdán beoltottakkal együtt már a lakosság 30,6 százaléka – 25 451 513 ember – kapott legalább egy adagot valamelyik oltóanyagból. Mindkét adagot a lakosság 8,6 százaléka – 7 145 486 ember – kapta meg.

Az utóbbi hét napon országszerte átlagosan 668 648 adag oltást adtak be naponta. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként nagyjából nyolcan kapnak oltást a Covid-19 ellen Németországban. Egyelőre az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. Szerdáig 35 713 872 adag érkezett, a készlet 91,3 százalékát felhasználták. A legtöbb oltóanyag – bő 25 millió adag – az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű készítményéből érkezett.

Tervezik, hogy a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják a kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az európai uniós forgalmazási engedélyt a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Németország ebben az esetben valószínűleg 30 millió adag Szputnyik V vakcinát vásárolhat. Más oltóanyagok, például kínai fejlesztésű vakcinák beszerzését nem tervezik. Nem terveznek változást abban sem, hogy csak EMA-engedéllyel rendelkező készítményt használnak.

A kormány adatai szerint továbbra is a tömeges oltásra szolgáló oltóközpontok a kampány fő helyszínei. Ezekben csaknem 26 millió adag oltást adtak be, az orvosi rendelőkben pedig mintegy 6,7 milliót.