Mucsi Balázs: Több jelentkezési lap érkezett, mint tavaly

Mucsi Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrumban nagyon jól sikerült az idei beiskolázás – annak ellenére, hogy kizárólag digitális formában valósulhatott meg a pályaorientáció. A részletekről Mucsi Balázs főigazgatóval beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

Közel 300-zal több jelentkezési lap érkezett be a centrumba, mint a korábbi évben. Mindez valóban azt tükrözi, hogy a szakmakínálat az igényekre reflektál és a pedagógusok, kollégák jól végzik a munkájukat – emelte ki Mucsi Balázs. Egy kutatást végeztek a digitális pályaorientációval kapcsolatban, aminek az eredményeit a következő tanévben mindenképpen felhasználják. Az kiderült, hogy több módszeren biztosan újítani, változtatni kell.

hirdetés

Folyamatosan, a terveknek megfelelően haladnak a centrum fejlesztései, így a Kétegyházi úton épülő ágazati képzőközpont is. Az épület átalakítása és a gépek beszerzése ugyancsak zajlik. Olyan berendezések érkeznek, amelyek eddig Békéscsabán, de a régióban sem voltak korábban. A felületkezelés, a mechatronika, a gépészet területén olyan lehetőségeket adnak majd, amelyek országosan is nehezen érhetőek el.

Több felsőoktatási intézményekkel is együttműködik már a Békéscsabai Szakképzési Centrum, nekik is elküldték a fejlesztési terveket a közös munka érdekében. Az lenne a cél, hogy a megfelelő végzettségű diákok könnyebben folytathassák tanulmányaikat valamelyik felsőoktatási intézményben. Ennek érdekében tárgyaltak például nemrég a Szegedi Tudományegyetemmel is.

Az elmúlt időszakban az online oktatás ellenére odafigyeltek arra is, hogy a lehetőségekhez mérten a versenyeken és programokon részt vehessenek a diákok. A megmérettetéseken ismét eredményesek voltak a centrum tanulói, bár maguk a döntők sajnos elmaradtak. A különböző tagintézmények maguk is szerveztek online vetélkedőket, játékokat, ezeken is nagy kedvvel indultak a fiatalok.

A teljes interjút itt meghallgathatják: