Csehország mihamarabb oltási igazolványt szeretne

korlátozások, maszkot, maszkviselési, fogyasztóvédelmi, szlovén, Ausztriában, fogyasztóvédelem, koronavírus Csehországban, maszk, Romániában járvány, fertőzöttek Illusztráció: Pixabay

Csehország szeretne megállapodni szomszédaival, hogy a koronavírus ellen beoltottak még az európai uniós oltási igazolvány bevezetése előtt, mihamarabb szabadon utazhassanak.

“Célunk egy összeurópai megoldás, az elképzelések szerint ez július 1-jétől jöhetne létre. Ennek ellenére, szeretnénk mihamarabb tető alá hozni egy megállapodást a szomszédainkkal, hogy legalább azok, akik már be vannak oltva, szabadon utazhassanak” – jelentette ki Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter csütörtökön Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel.

hirdetés

“Minden ország már elkezdte kialakítani a maga oltásigazolási rendszerét. Arról van szó, hogy ezeket a dokumentumokat kölcsönösen elismerjük. Ez azután alapja lehet az összeurópai rendszernek” – tette hozzá az osztrák diplomácia vezetője.

A prágai sajtó szerint az Európai Parlamentben is már beindultak az ezirányú tárgyalások, de igen bonyolultak. Az egyes tagállamok véleménye leginkább abban tér el, elismerjék-e azokat az oltóanyagokat, amelyek nem voltak bevizsgálva és engedélyezve az Európai Gyógyszerügynökség által. A cseh hírügynökség szerint alapvetően az orosz Szputnyik V és a kínai vakcinákról van szó. A külügyminiszterek az erre irányuló kérdésre kitérő választ adtak. “Ezt a szakértőknek kell eldönteniük” – jegyezte meg a cseh diplomácia irányítója.

Kulhánek és Schallenberg a találkozón a kétoldalú témák mellett megvitatta az úgynevezett Slavkovi hármas együttműködés további lehetőségeit is. Az Ausztria, Csehország és Szlovákia által létrehozott Slavkovi hármas csoport elnöki tisztségét július elsejétől Csehország fogja betölteni. Schallenberg azt mondta: az atomenergia kihasználását érintően továbbra is nézetkülönbség van Prága és Bécs között. A régebbi cseh atomerőmű, a Dukovany tervezett bővítése aggodalmat váltott ki Ausztriában. “Tiszteletben tartjuk minden ország jogát az önálló energetikai mix megválasztására. Másfelől nekünk is megvannak a legitim érdekeink, s érdekünk a maximális átláthatóság ezen a téren” – szögezte le Schallenberg, aki csütörtökön munkalátogatást tett Prágában.

MTI