Rovarszállással gazdagodott a Réhelyi tanösvény

Réhelyi Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park

Új elemmel, egy rovarhotellel gazdagodott a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Réhelyi tanösvénye. A fából készült építmény a megfigyelőtorony mellett kapott helyet.

hirdetés

A másfél méter széles és ugyanilyen magas rovarszállás célja, hogy minél többféle rovar számára biztosítson kedvező feltételeket a megtelepedéshez. A remények szerint hamarosan benépesítik majd a méhek és más rovarok, esetleg pókok.

hirdetés

Az építmény nagy része fából készült, hátfala pedig nádszövet. Belsejében a faanyagok mellett szintén elhelyeztek nádat, továbbá köveket is, melyek búvóhelyül szolgálhatnak. Rovarszállást bárki készíthet magának akár az otthoni kertjébe is. Ezzel kényelmes otthonhoz segíti a méheket és más rovarokat, pókokat.

A rovarhotel elkészítéséhez célszerű többféle alapanyagot használni annak érdekében, hogy minél többféle faj otthonra leljen benne. Korhadt farönk, fakéreg, dióhéj, nád, szalma kiválóan megfelel erre a célra. A farönkbe fúrjunk picike lyukakat, üregeket, melyeket a rovarok majd kibélelnek maguknak és beleköltöznek. Van olyan rovar is, amely lárvát visz be a rovarházba, beleteszi a petéjét és befalazza.

A korhadó növényi részek nemcsak szálláshelyül, de akár táplálékul is szolgálhatnak a különféle fajok számára. Fontos, hogy ne használjunk se műanyagot, se fémet! Ezekből ugyanis az eső vagy a napsütés hatására olyan anyagok válhatnak ki, melyek kárt tehetnek a rovarokban.

Az építményt védett helyre, például sövény, bokor, vagy fal mellé tegyük, s lehetőleg úgy, hogy déli fekvésű legyen. Ha jól sikerül elkészítenünk a rovarszállást, akkor különösebb karbantartást nem igényel, s később bővíthetjük is – tájékoztatott a nemzeti park.

hirdetés