Romániában megszűnik a kijárási tilalom, enyhítik a korlátozásokat

korlátozások, maszkot, maszkviselési, fogyasztóvédelmi, szlovén, Ausztriában, fogyasztóvédelem, koronavírus Csehországban, maszk, Romániában járvány, fertőzöttek Illusztráció: Pixabay

Romániában szombattól kezdődően megszűnik a koronavírus-járvány miatt bevezetett éjszakai kijárási tilalom, az üzletek nyitvatartásának korlátozása, a kültéri maszkviselés pedig már csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező – jelentette be csütörtökön Klaus Iohannis államfő.

Az elnök a járvány kezelésében illetékes kormánytagokkal folytatott egyeztetése után beszélt a korlátozások fokozatos feloldásának menetrendjéről, amely az egész nyári időszakot felölelni. Az első intézkedéseket május 15-től tervezik, miután az országban egy ezrelék alá csökkent az utóbbi kéthetes lakosságarányos fertőzési ráta, és Románia minden megyéje a legenyhébb (másfél ezrelékes ráta alatti) “zöld” járványügyi besorolásba került.

hirdetés

Az új szabályozás részleteit a járványügyi operatív törzs (CNSU) fogja kidolgozni, és kormányhatározattal léptetik hatályba – magyarázta az elnök. Május 15-től eltörlik a több mint öt hónapja (tavaly november 9-én) bevezetett, két hónapja szigorított – jelenleg 22 és 5 óra között érvényes – éjszakai kijárási tilalmat, és ezzel együtt azt a rendelkezést is, amely megtiltotta az üzleteknek, hogy 21 óra után nyitva tartsanak. Nem lesz már kötelező a kültéri maszkviselés, a piacok, vásárok és a közszállítási járművek megállói kivételével – részletezte az államfő.

Szintén a következő hétvégétől kezdődően visszatérhetnek a nézők a szabadtéri sportesemények lelátóira, de egyelőre a férőhelyek legfeljebb 25 százalékát foglalhatják el. Iohannis szerint a további lazítások bevezetése a fertőzési ráta további csökkenésétől és az átoltottsági arány növekedésével kapcsolatos célkitűzések elérésétől függ. A húszmilliós Romániában június elsejéig 5, július elsejéig 6, augusztus elsejéig 7 millió ember immunizálását tűzték ki célul.

A június elsejétől tervezett lazítások között lehetővé tennék a lakodalmak, keresztelők és más magánrendezvények megszervezését: szabadtéren legfeljebb 70, zárt teremben legfeljebb 50 résztvevővel. A későbbiekben a létszám korlátozását enyhítenék, illetve egyáltalán nem korlátoznák, amennyiben a szervező garantálja, hogy kizárólag beoltott résztvevők lesznek jelen – magyarázta az államfő. Az elnök ismételten felhívta a figyelmet, hogy a járványnak csak az oltás vethet véget, és ezen a téren “sok még a teendő”.

Romániában egy hete már bárki előjegyzés nélkül igényelheti – és jó eséllyel helyben, vagy egy-két napon belül megkaphatja – a koronavírus elleni vakcinát az ország bármely oltópontján. Eddig a felnőtt lakosság 23,5 százaléka (3,79 millió ember) kapta meg a koronavírus elleni oltás legalább egy, illetve 16,3 százaléka mindkét adagját.

MTI