Új állandó kiállítás nyílik a Munkácsy Mihály Múzeumban

az év múzeuma, Munkácsy Mihály Múzeum Fotó: Körös Hírcentrum (archív)

Május 21-én új állandó kiállítás nyílik a Munkácsy Mihály Múzeumban. Az „utazás TÉRben és IDŐben” – Békéscsaba az évezredek idővonalán elnevezésű tárlat, Békés megye múltját és kultúráját ismerteti meg az érdeklődőkkel.

hirdetés

Varga Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: nagy jelentőségű átalakulást fognak látni a múzeumba érkezők. Ez a korszakos átalakulás 2016 májusától eredeztethető, amikor a megyeszékhellyel megkötötték a Modern Városok Program együttműködési megállapodását, és már azon a nyáron elindult a tervezési folyamat. Mint mondta, egy nagyon színvonalas tárlat fogja várni az ide látogatókat, a kiállítással kapcsolódóan több kísérő program is lesz.

hirdetés

„A múzeum fejlesztése négy lépcsőben valósul meg„ – ezt már Ando György múzeumigazgató osztotta meg a sajtómunkatársakkal. „Az első lépcső a két épület összekötése volt, az 1912-ben épült és az 1972-ben épült épület összekötése. A második a Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című grandiózus kiállítás megnyitója, a harmadik a május 21-én nyíló állandó kiállítás. A negyedik a múzeum lépcsőjén egy egész alakos, bronz Munkácsy Mihály szobor felavatása lesz„ – mondta.

Ando György múzeumigazgató
Ando György múzeumigazgató / Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Bácsmegi Gábor régész a “legek kiállításának” nevezte a jövőhéten nyíló tárlatot. Mint elmondta: a legapróbb, a legnagyobb és a legidősebb leleteken át, szinte mindent igyekeznek majd bemutatni azok közül, ami a múzeum gyűjteményében található. Kiemelte: a múzeum több mint 100 éves történetében, most lesz kiállítva a legtöbb tárgy.

Martyin Emília tudományos-muzeológiai osztályvezető a kiállítás előkészítéséről elmondta: nagyon sokat dolgoztak azon, hogy egy látványos, modern és interaktív tárlatot hozzanak létre. 1718-tól napjainkig, több mint ezer tárgy kerül kiállításra.

Balról jobbra: Varga Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere, Martyin Emília tudományos-muzeológiai osztályvezető, Gyarmati Gabriella művészettörténész / Fotó: Körös Hírcentrum

Gyarmati Gabriella művészettörténész szintén rendkívül gazdagnak nevezte a tárlatot. A legeket megemlítve elmondta: a legnagyobb kiállított műtárgy egy 530 centiméter magasságú, 15 négyzetméteres Munkácsy kép, a Siratóasszonyok a keresztfánál című alkotás. A legkisebb, Oskó Lajos munkája, amely két elefántcsont lapra festett miniatúra.

A rendkívül izgalmasnak és érdekesnek ígérkező kiállítás 2021. május 21-én, csütörtökön 10 órától tárja ki kapuit a nagyközönség előtt.

hirdetés