A brit éttermek tíz százaléka tönkrement a koronavírus-járvány kezdete óta

Franciaországban, korlátozások, éttermek, Ausztriában, 4 millió, angliában, koronavírus, kávézó, maszk Fotó: MTI/Balázs Attila (archív)

A nagy-britanniai éttermek csaknem tíz százaléka tönkrement a koronavírus-járvány tavaly tavaszi elhatalmasodása óta – áll két üzleti és szakmai tanácsadó cég vasárnap ismertetett átfogó közös felmérésében.

Az AlixPartners és a CGA a brit kormány által a járvány megfékezését célzó korlátozások feloldására kidolgozott menetrend következő, hétfői nyitási időpontja elé időzítette a tanulmány közzétételét. A nyitási program alapján hétfőtől az éttermek, a pubok és a bárok megnyithatják beltéri kiszolgáló helyiségeiket. Kinyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és a stadionok. Ismét fogadhatnak vendégeket a szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek, és lehetővé válik a turisztikai célú utazás Nagy-Britannián belül.

hirdetés

Az AlixPartners és a CGA vasárnap bemutatott tanulmányából azonban kitűnik, hogy a tavaly márciusban elrendelt első járványügyi zárlat előtti számnál sokkal kevesebb szereplője maradt a brit vendéglátószektornak. Így a hétfői teljes nyitás után a tavaly márciusinál számottevően kisebb számú étterem, bár és pub lesz felkereshető. A felmérés szerint a csődök az egyes kategóriákon belül az éttermeket érintették a legsúlyosabban.

A tanulmány készítőinek meghatározása szerint az elsősorban ételfelszolgálásra szakosodott vendéglátóhelyek száma tavaly március 20-án – az első korlátozási rendelkezéscsomag életbe lépése előtt néhány nappal – 43 126 volt. Közülük mára 38 922 maradt meg, vagyis 4204 étterem végleg bezárt. Ez azt jelenti, hogy tavaly március óta a nagy-britanniai éttermek 9,7 százaléka megszűnt.

Az átlagon belül még súlyosabb a veszteség azoknak az éttermeknek a körében, amelyek a közepes árfekvésű, “hétköznapi” piaci szektorba tartoztak és így a legnépesebb vendégkört vonzották. Az e kategóriába tartozó éttermek 19,4 százaléka – csaknem az ötödük – tönkrement. Az AlixPartners és a CGA felmérése szerint az elsősorban szeszesital-forgalmazásra szakosodott nagy-britanniai vendéglátóhelyek – pubok, bárok – száma 61 229-ről 57 783-ra csökkent tavaly március óta. Vagyis 5,6 százalékuk szűnt meg a járvány kezdete óta eltelt több mint egy évben.

A brit kormány nyitási menetrendjének előző, április 12-i időpontjában azok a vendéglátóhelyek nyithattak ki, amelyek szabadtéren – teraszokon, kerthelyiségekben – meg tudják oldani a felszolgálást. Az AlixPartners és a CGA vasárnap ismertetett felmérése szerint azonban ezzel a nagy-britanniai vendéglátóhelyek nem egészen egyharmada – 32,9 százaléka – tudott élni. Vagyis az éttermek, pubok több mint kétharmada továbbra sem nyithatott ki. A vendéglátószektor kilábalási folyamata így valójában csak a hétfőtől lehetővé váló teljes nyitás után kezdődhet – áll a tanulmányban.

Forrás: MTI