A járvány enyhült, az oltási hajlandóság emelkedett Németországban

Németországban, járványban, fertőződött, fertőződtek, egyesült, Spanyolországban, fertőzött, Horvátországban, fertőzöttek, Olaszországban, kórházak, Csehországban, fertőzöttek, koronavírus, korona, orvos Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Vajda János

Tovább lassult az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedése Németországban. A vírus okozta betegség (Covid-19) elleni oltás elfogadottsága pedig emelkedett a hét végén közölt adatok szerint.

hirdetés

A legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság – a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma – az ország egészét tekintve vasárnap már sorban a harmadik napja 100 alatt volt. 83,10-en állt, az előző napi 87,30 és az egy héttel korábbi 118,60 után. A hétnapi fertőzésgyakoriság csaknem két hónapig, március 20. óta folyamatosan 100 felett volt országos szinten.

A mutató alakulása alapján működtetik az úgynevezett vészfékrendszert, amely előírja, hogy mindenütt egyforma korlátozásokkal, a többi között éjszakai kijárási tilalommal kell fékezni a SARS-CoV-2 terjedését, ha tartósan 100 felett van a járvány erejét kifejező mutató értéke. Tartósan száz alatti hétnapi fertőzésgyakoriságnál a tartományi kormányok saját hatáskörben alakíthatják a járványügyi szabályokat a területükhöz tartozó közigazgatási egységekben.

Vasárnap a 412 közigazgatási egység – járás, város, nagyvárosi kerület – nagyjából kétharmadában, 271-ben a százas határérték alatt volt a mutató. Így a következő napokban Németország nagy részén lazíthatják a korlátozásokat, ha tartós lesz a járvány lassulása. A tartományi rangú fővárosban, Berlinben például a tervek szerint május 20-án elindulhat a strandszezon és kinyithatnak egyebek között a kertmozik és a vendéglők teraszai, kertjei.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában 8500 fertőződést regisztráltak, 33 százalékkal kevesebbet az egy héttel korábbi 12 656-nál. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 71-re csökkent az egy héttel korábbi 127-ről. A járvány tavaly tavaszi kezdete óta így 3 593 434 fertőződést és 86 096 halálos áldozatot regisztráltak Németországban.

A járvány enyhülése a minden korábbinál szigorúbb korlátozások mellett a több mint 140 napja tartó oltási kampánynak tulajdonítható. Az oltási hajlandóság az első adagok beadása – 2020. december 27. – óta emelkedett. Egy vasárnap ismertetett közvélemény-kutatás szerint a felnőtt lakosság 74 százaléka hajlandó beoltatni magát. Vagy már kapott is legalább egy adag oltást a Covid-19 ellen. A kampány kezdetén 9 százalékponttal alacsonyabb, 65 százalékos volt az oltást támogatók aránya.

Ugyancsak december vége óta 19 százalékról 15 százalékra csökkent az oltást minden körülmények között elutasítók aránya, a bizonytalanoké pedig 16 százalékról 11 százalékra – mutatta ki a YouGov közvélemény-kutató társaság. Németországban az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint péntekig a lakosság 36,5 százaléka – 30 392 841 ember – kapott legalább egy adagot valamelyikből. Teljes oltással 9 060 934 ember, a lakosság 10,9 százaléka rendelkezik.

Az előző hét napon átlagosan 695 200 adag oltást adtak be naponta. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként 8 embert oltanak be a Covid-19 ellen. Tervezik, hogy a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják a kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az EU-s forgalmazási engedélyt a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Más oltóanyagok, például kínai fejlesztésű vakcinák beszerzését nem tervezik. Nem terveznek változást abban sem, hogy csak EMA-engedéllyel rendelkező készítményt használnak – írja az MTI.

hirdetés