A magyar agrárium nemzetközi lehetőségeiről, és ebben Békés megye szerepéről egyeztettek

Békés Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Békés megyébe látogatott a közelmúltban, hogy az agrárium és a meghatározó élelmiszeripari-feldolgozó cégek képviselőivel, a gazdatársadalom érdekképviseleti szerveinek vezetőivel egyeztessen a Békés Megyei Kormányhivatalban.

Az egyeztetést követően sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek a fejleményekről. Dr. Takács Árpád, a megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízott örömét fejezte ki, hogy most már nem csak a járványhelyzet, hanem más fontos téma kapcsán is tájékoztatást adhat. Nevezetesen az agrárium, a vidék, a népességmegtartás mind terítékre kerültek. Az érdekképviseleti szereplőkkel, településvezetőkkel is arról egyeztettek, milyen kitörési lehetőségek látszódnak, a megyei agrárium értékei hogyan léphetnek be a nemzetközi piacra.

hirdetés

Dr. Bencsik Dávid úgy hiszi, Békés megye az agrárium megújításának nyertese lehet. 2021-től a kormány az unióban adható legmagasabb mértékű nemzeti társfinanszírozás, tehát a 80 százalék mellett az elkövetkező hét évben 4265 milliárd forintot fordít a magyar vidék, az élelmiszeripar és az agrárium fejlesztésére. Ezt egészíti még ki egy jövedelempótló támogatás.

Fontos az Európai Unió és a Dél-amerikai Közös Piac szabadkereskedelmi megállapodásával is számolni. Ez ugyanis jó eséllyel gyengíteni fogja az unió mezőgazdasági lehetőségeit. Viszont jelentős kereskedelmi kapcsolatok látszanak Kelet-Európa és Kína között. Azon dolgoznak, hogy új piaci kapcsolatok jöjjenek létre, a meglévők pedig kellőképpen megerősödjenek. Igyekeznek az Eu-n kívüli harmadik országokban is új piacokat találni. A vetőmagexport esetében például Magyarország a harmadik helyen áll világszinten – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdasági Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón kifejtette, a versenyképesség növelése érdekében fontos végrehajtani azt a fejlesztési programot, amelyet a térségben lévő szervezetekkel, hivatalokkal állítottak össze. Például a technológiák, a tárolási kapacitások modernizálása elengedhetetlen. Az adottságok szakmai és humánerőforrás szempontjából is rendelkezésre állnak.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke ugyancsak kiemelte, hogy a termelés hatékonysága mellett nagyon fontos az értékesítés javítása is. Hiszen hiába termel az ország a szükségesnél másfélszer több élelmiszert, ha nincs meg a piaca rá. A megye valamennyi szereplője nagyon pozitívan viszonyul a gazdálkodókhoz. Készek az együttműködésre, ugyanis az agrárium csak úgy lehet sikeres, ha a feldolgozóipar működik, ha összehangolt a termelés, és megvan az együttműködés a külügyi szereplőkkel.

 

A tanácskozás után tartott sajtótájékoztató hangfelvételét itt meghallgathatják: