Kormányinfó: Az oltásnak köszönhetően sikerült legyőzni a járvány harmadik hullámát

maszkhasználat, önkormányzatok, Magyarország, beoltani, gulyás, háziorvosok Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A kormány arról döntött, hogy Magyarország nem kíván részt venni a brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében. A miniszter szólt arról is, hogy mivel Magyarországon a pünkösdi hétvégén meghaladja az 5 milliót a beoltottak száma, új intézkedések lépnek hatályba – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

hirdetés
Az Operatív törzs holnap dönt a 5 millió beoltott utáni intézkedésekről

A miniszter szólt arról is, hogy mivel Magyarországon a pünkösdi hétvégén meghaladja az 5 milliót a beoltottak száma, új intézkedések lépnek hatályba. Ezeket a kormány részletesen megtárgyalta és javaslatot tesz az operatív törzsnek, amely pénteken 6 órakor a miniszterelnök részvételével ülésezik, és az ott meghozott döntéseket Orbán Viktor aznap délelőtt ismerteti.

hirdetés
Magyarország nem vesz részt a brüsszeli vakcinabeszerzés folytatásában

A kormány arról döntött, hogy Magyarország nem kíván részt venni a brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében. Gulyás Gergely azt mondta, hogy Magyarország 2022 végéig már több mint 10 millió vakcinát rendelt. Az oltási program 5 millió beoltott felett “láthatóan” le fog lassulni, még annál is jobban, mint 4 millió után. “Talán 5,5, ha nagyon optimisták vagyunk, 6 millió oltásig még el tudunk jutni” – közölte a miniszter. Hozzátette: ehhez képest Magyarországnak több mint 10 millió nyugati vakcina áll rendelkezésére. Ezekkel egy harmadik oltás szükségessége esetén mindenkit újra tudnak oltani, ráadásul keleti vakcinák is rendelkezésre állnak.

A hitelmoratórium meghosszabbodik, az ingyenes parkolás megszűnik

A kormány nem hosszabbítja meg a vasárnap éjfélkor lejáró ingyenes parkolást, keddtől újra fizetni kell – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta, erről a kormány szerdai ülésén döntött, ahogy arról is, hogy a hitelmoratóriumról szóló vitában nem támogatja a bankok álláspontját, így a moratórium “a jelenlegi szabályok szerint augusztus 31-ig meghosszabbodik” – írja az MTI.

hirdetés