Közokirat hamisítás miatt emeltek vádat egy békési férfi ellen

bíró, ítélet, tárgyalás Illusztráció: Pixabay.com

Közokirat hamisítás bűntette és annak kísérlete miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 30 éves büntetett előéletű békési férfi ellen, aki autók adásvételi szerződéseivel trükközött.

A férfi 2020. január 13-án két forgalomból kivont személyautót vásárolt meg egy gyomaendrődi férfitól. A terhelt a bemutatkozás során álnevet használt és a szerződésekre sem a valós nevét és személyes adatait írta azért, hogy a vagyonszerzési illeték fizetési kötelezettséget kijátssza. Az egyik szerződést vevőként fiktív névvel és személyes adatokkal töltötte ki, míg a másik, magával hozott szerződésen egy budapesti kft. neve és bélyegzője szerepelt a vevő rovatoknál.

hirdetés

Az eladó 2020. január 30-án ment be a helyi kormányablakhoz a gépkocsik tulajdonjogának átírása érdekében, de az eljáró ügyintéző az első szerződés esetében azonnal feltárta, hogy a vevőként feltüntetett személy nem szerepel az országos személy- és lakcímnyilvántartásban, azaz nem létező személy, így a tulajdonjog átruházás tényét nem jegyezte be a gépjármű-nyilvántartásba. Ugyanakkor a másik szerződés alapján bejegyzésre került az autó tulajdonjoga a vevőként feltüntetett cég vonatkozásában.

Valójában azonban a terhelt nem volt jogosult eljárni a ténylegesen létező kft. nevében, a cégszerű aláírással ellátott szerződést ismeretlen személytől 5.000 Ft-ért vette Budapesten azért, hogy az általa megvásárolni kívánt gépkocsi kapcsán a vagyonszerzési illetéket ne kelljen megfizetnie. Minderre tekintettel ez a szerződés is valótlan adatokat tartalmazott, mivel a gépjárművet ténylegesen a terhelt, mint magánszemély vásárolta meg.

A terhelt ily módon közreműködött abban, hogy a gépkocsi tulajdonjogának megváltozására vonatkozó valótlan tényt foglaljanak a közokiratnak minősülő közhiteles országos gépjárműnyilvántartásba és a gépkocsi szintén közokiratnak minősülő forgalmi engedélyébe.