A terápiás kutyusok is várják a táborozókat

terápiás Fotó: Körös Hírcentrum

Az elmúlt hetekben újabb kutyák tették le a terápiás vizsga első vagy második részét a Dogland Segítőkutya Alapítvány kötelékében. Ennek köszönhetően egyre több páros vehet részt a terápiás fejlesztő munkában Békés megyében. A részletekről Pálfi Péter segítőkutya-kiképzővel, az alapítvány kuratóriumának elnökével és Péli Henriett fejlesztő pedagógussal, a kuratórium egyik tagjával beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

A párosok is nagyon várták már, hogy a járványhelyzet enyhülésével visszatérhessenek az óvodákba, iskolákba. A gyerekek is hasonló lelkesedéssel vesznek részt azokon az órákon, amelyeken egy négylábú segít a tananyag elsajátításában. Már a szeptemberre készülve éppen ezért dolgozik a csapat egy olyan bemutatkozó portfólión, amely a terápiás kutyás foglalkozások előnyeit és menetét mutatja be egyrészt a szülőknek, másrészt az intézmények vezetőinek. A Békéscsabai Tankerületi Központ örömmel vette a kezdeményezést, nyáron, illetve még a tanév vége előtt az igazgatókkal, pedagógusokkal egyeztet az egyesület.

hirdetés

Ráadásul egyre több vizsgázott páros látogathatja a jövőben az iskolákat. Legutóbb ugyanis Kósa Tímea Larával, Pocsaji Emese Fridával, Fierpasz Panka Lénával, Heni Zorróval és Csiki Dalma Mimivel sikeresen szerepelt a temperamentum vizsgán. Müzli és Rosie pedig Péterrel már sikeres terápiás záróvizsgát tettek. Erre a kétlépcsős rendszerre azért van szükség, hogy alaposan megszűrjék a jelentkező párosokat. Péter ezt mindenképpen előnynek tartja a magyar szabályozásban.

Léna kutyus kiképzése zajlik, aki nyáron fog segítőkutyaként vizsgázni. Fotó: Körös Hírcentrum

Külföldön nagyobb hagyománya van viszont a segítőkutyáknak. Például jobban tagolódik a személyi-segítő kutyák alcsoportja. De az olyan egyszerű dolgokban is sokat kell még fejlődnie a magyar kutyásoknak, mint például hogyan szabad elengedni a kutyát, hogyan kell viselkedni a kutyafuttatóban. A szabályozások is a kulturáltabb kutyatartásra irányulnak, hogy ne legyen ennyi kóbor kutya és szaporító.

A nyári táborok is nagyszerű lehetőséget teremtenek arra, hogy a fiatalabb generáció már helyesen tanuljon meg a kutyákkal foglalkozni. Idén a nyári szünet első hetétől az utolsóig várják a kicsiket-nagyokat. Azt már hetek óta tudják, hogy melyik héten melyik páros vesz részt a táboroztatásban, ez dől el először. Újdonságokkal idén is készülnek, például egy bandázó sarkot alakítanak ki azoknak, akik egy kicsit félrevonulnának beszélgetni, pihenni.

Még a tábor előtt egy családi napra is várják az érdeklődőket május 30-án a Dogland Kutyasuli és Kisállatpanzió területén. Ősszel volt már egy hasonló rendezvény, de a hideg idő miatt inkább az ideit áttették tavasz végére. Henna, arcfestés, foci, palacsinta is lesz, illetve természetesen a kutyusok is bemutatkoznak a nap folyamán.

A teljes interjút itt meghallgathatják: