Többen pórul jártak Békés megyében: előre elutalták a pénzt, de a termék nem érkezett meg

ünnepek Fotó: police.hu

Békés megyében az elmúlt napokban több interneten vásárló tett bejelentést arról, hogy megkárosították. Előre elutalta a megvásárolni kívánt dolog vételárát, de az árut nem kapta meg. A rendőrség kéri, hogy akik interneten vásárolnak, legyenek nagyon körültekintőek!

hirdetés

Többek között kerékpárt, kerti bútort, hangszórót akartak interneten vásárolni azok a károsultak, akik az elmúlt napokban Békés megyében csalás miatt feljelentést tettek a rendőrségen. Voltak, akik új termékeket kínáló oldalakon, mások használt cikkeket is ajánló weblapokon találták meg azt, amire szükségük lenne. A vételárat előre elutalták, de a megvásárolt dolgot nem kapták meg. Rendelésenként, vásárlásonként több tízezer forint kár érte a vevőket.

hirdetés

Egy gyulai nő például közel 100 ezer forintot utalt el egy kertibútor-garnitúráért. Egy békéscsabai nő pedig ugyanerről az oldalról több mint 150 ezer forintért rendelt kerékpárt. Egy férfi az egyik legnépszerűbb használtcikkeket is kínáló oldalon vette fel a kapcsolatot valakivel, aki egy hangszórót hirdetett. Meg is állapodtak abban, hogy 43 ezer forintért megvásárolja tőle a hangszórót, amit egyébként elektronikai áruházak 100 ezer forint körüli összegért kínálnak. Ő is elutalta a hirdető által megadott számlaszámra a vételárat, de nem kapta meg a hangszórót és a hirdető elérhetetlenné vált.

A rendőrség ismételten kéri az interneten vásárlókat, hogy legyenek nagyon körültekintőek! Alaposan nézzék meg a weboldalt, ahonnan vásárolni szeretnének! Ha hiányosak az oldalt üzemeltető cég adatai, nincs az elérhetőségek között ügyfélszolgálati telefonszám, vagy ha van is, nem fogadják a hívást, jól gondolja át, hogy vásárol-e azon az oldalon. Az is árulkodó jel, ha a magyar nyelvű weboldal tájékoztató szövegeiben sok hiba van. Illetve ha jóval olcsóbban, például a piaci ár feléért kínálják a különböző termékeket.

Fontos, hogy lehetőleg ne fizessenek előre utalással! A fogyasztókat megkárosító kereskedő oldalak általában csak ezt az egy fizetési módot fogadják el, sem bankkártyával, sem utánvétellel nem engednek fizetni. Mielőtt rendel, nézze meg jól a termék jellemzőit és tájékozódjon, hogy máshol az adott dolog mennyibe kerül! Gondosan olvassa el a szerződési feltételeket, nézze meg, mennyi a szállítási határidő, a szállítás költsége! Ha magánszemélyektől vásárol, részletesen egyeztesse le a feltételeket és ne utaljon át előre pénzt! Nézze meg az eladó értékelését és vegye fel vele a kapcsolatot telefonon is!

Forrás: Police.hu

hirdetés