Gulyás: mindegyik vakcina biztonságos

védelmi Fotó: koronavirus.gov.hu

Bár vannak csekély különbségek a koronavírus elleni oltóanyagok között, minden vakcina biztonságos, ezért a kormány arra kér mindenkit, regisztráljon, és oltassa be magát! – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

hirdetés

A politikus közölte, hogy eddig mintegy 3,7 millióan kapták meg a második oltást, közülük több mint 8100-an betegedtek meg, 524-en pedig meghaltak a koronavírus következtében. Közölte: a részletes adatokat a kormány nyilvánosságra fogja hozni. Hangsúlyozta: miután a magyar lakosság 54 százalékát sikerült beoltani, az ország a társadalmi immunitás közelében van. Ehhez jönnek még azok, akik átestek a betegségen, így 60, de akár 65-70 százalék körül is lehet a védettek aránya – mutatott rá.

Gulyás Gergely azt is mondta: jelenleg minden oltóanyagból többlet van, így aki regisztrál, rövid időn belül múlva bármelyiket megkaphatja. A miniszter közölte: úgy tűnik, a harmadik hullámot sikerült véglegesen letörni. Nemsokára a tavaly nyáriakhoz hasonló adatok közelébe kerül az ország. Ennek oka, hogy Magyarország rendkívül jól áll az oltásokkal – tette hozzá. Megjegyezte: akit beoltottak, az a ma elérhető legnagyobb biztonságot mondhatja magáénak.

A koronavírus elleni védettséget igazoló magyar igazolvány digitális verziója meg fog felelni az Európai Unió hasonló dokumentuma szabályainak június 15-éig – közölte a miniszter. Gulyás Gergely elmondta: a magyar igazolvány digitális változata – az uniós szabályokkal összhangban – tartalmazni fogja az oltás típusát és a két oltás dátumát is. Megjegyezte, az uniós szabályozás július 1-jén lép hatályba. A miniszter közölte: a magyar védettségi igazolvány biztosítja Európában a legnagyobb szabadságot. Mivel azt 11 ország elfogadja, Románia pedig a beutazási korlátozások nélküli “zöld zónába” sorolta Magyarországot.

Gulyás Gergely azt mondta, biztosak abban, hogy az uniós országok a fertőzöttségi adatok alapján Magyarországot “a legcsekélyebb mértékben sem fogják kockázatosnak tartani”. Felidézte, hogy az uniós szabályok szerint kötelező elismerni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyagokat. És a tagállamok dönthetnek más vakcinák elismeréséről is.

Hozzátette: azok az országok, amelyekkel Magyarország már megállapodást kötött, minden Magyarországon elismert oltóanyagot el fognak fogadni. Így az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert Sinopharmot, valamint a Szputnyik V-t is. Az orosz oltóanyag EMA általi engedélyezését legutóbb a bajor miniszterelnök sürgette – közölte. Rögzítette: Magyarország abból indul ki, hogy az utazási szabadság az EU-n belül szinte teljes lesz. Hacsak az egyes országokban a fertőzöttségi helyzet és a magyarnál alacsonyabb oltottsági szint nem ad okot a határátlépések korlátozására július 1-jét követően is.

Bejelentette, megkezdődik a kárpátaljai magyarok oltása is, ennek részleteiről az operatív törzs ad néhány napon belül tájékoztatást. Közölte, a rendelkezésre álló oltóanyagok száma elegendő ahhoz, hogy Magyarország ne csupán a határain belül élő magyarokra gondoljon, hanem a kárpátaljaiakra is. Elmondta, a határmenti térségből a kárpátaljai az egyetlen magyar közösség, amelynek nem biztosított az oltóanyag-elérés.

Gulyás Gergely azt mondta, a gazdaság újraindítása kell ahhoz, hogy Magyarország mielőbb túl legyen a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeken. Közölte: Magyarország a legeredményesebb, legjobb tagállamok között van az Európai Unióban azzal, hogy csak 4,9-5 százalékkal csökkent gazdasági összteljesítménye tavaly. A kormány szeretné, ha az ország már az idén azt mondhatná, “utolértük saját magunkat” – fogalmazott. Hozzátéve: a következő időszakban fontos bejelentéseket tesznek a gazdaság újraindításáról.

Közölte: további 3,8 milliárd forintot biztosítanak a Magyar falu programban megvalósuló mellékútfejlesztésre, valamint újabb 20 milliárdot fordítanak az eddig 6 milliárd forint keretösszegű önkormányzati járda- és útpályázatokra. A járda- és útpályázatokról azt mondta, az érdeklődés olyan jelentős volt, hogy 22-23 milliárd forintnyi igény érkezett. Közölte, a kormány évről évre támogatja az önkormányzatok kötelező feladataihoz köthető fejlesztési beruházásokat, ebben különösen fontos a helyi infrastruktúra fejlesztése. Idén, amikor a gazdaság újraindítása a cél, ezek a feladatok kiemelt támogatást igényelnek – mondta. Gulyás Gergely közölte, a pályázat révén az önkormányzatok közvetlen támogatáshoz juthatnak. Ellenzéki, valamint kormánypárti önkormányzatok is szép számmal találhatóak a támogatott önkormányzatok között – tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette: ez az utolsó online kormányinfó, a következőn már jelen lehetnek az újságírók – írja az MTI.

hirdetés