Elkészült az illegális fakitermelés és -kereskedelem éves mérlege

tüzelőanyag, szociális, fakitermelés, tűzifahirdetések, fatermékek, tüzelőanyag, tűzifát, tűzifavásárlás Illusztráció: Pixabay

Elkészült a tavalyi év EUTR ellenőrzéseinek tapasztalatait és az illegális fakitermelés kockázatával kapcsolatos aktuális statisztikai adatokat bemutató összefoglaló. A Nébih ellenőrei több mint 400 eljárást indítottak, mintegy 650 illegális faanyag hirdetést szűrtek ki és 44,75 millió Ft bírságot szabtak ki 2020-ban.

Az illegális fakitermelés és kereskedelem visszaszorítása – amellett, hogy komoly gazdasági érdek – a fával borított területek védelmét, fejlesztését is szolgálja. A fa, mint megújuló tüzelő- és nyersanyag továbbra is a mindennapjaink része, ami kizárólag jogszerűen kitermelt forrásból származhat. Ezt pedig a faanyag kereskedelmi lánc (EUTR) mind szélesebb körű ellenőrzésével lehet elérni.

hirdetés

A Nébih, a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletére kijelölt hatóságként, idén is elkészítette és közzétette a 2020-as év összefoglalóját az illegális fakitermelés kockázatának alakulásáról, valamint az EUTR ellenőrzések tapasztalatairól. Az elemzés szempontrendszere kibővült a fakereskedelmi tevékenység felfüggesztését, korlátozását, tiltását elrendelő döntések figyelembevételével.

Az illegális fakitermelés szempontjából a legmagasabb kockázatú megyék továbbra is Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megye. Fejér megye besorolása romlott egy kategóriát, míg a többi megyéé nem változott.

Kiemelhető, hogy a Nébih vizsgálatainak száma jelentősen emelkedett és célirányosabbá vált az előző évihez képest. Az EUTR szakemberek az adminisztratív és helyszíni ellenőrzések alapján 427 eljárást indítottak. A megelőző jellegű hirdetés-ellenőrzések során 649 illegális faanyag hirdetést szűrtek ki és 44,75 millió Ft bírságot szabtak ki. Az elkobzott bevétel csaknem 16,4 millió Ft, míg a zár alá vett vagy elkobzott faanyag mennyisége 3364 m3. Ezen fatermékek ingyenes, közcélú tulajdonba adása 2020 óta folyamatosan zajlik.

A hivatal EUTR szakemberei – az ellenőrzések mellett – ismeretterjesztő és ügyféltámogató tevékenységüket is tovább folytatták tavaly. Ennek nyomán csaknem 900 telefonhívást fogadtak és mintegy 2000 elektronikus levélre válaszoltak az ügyfelek megkeresései alapján.

Szomorú tapasztalat, hogy bár az EUTR-rendszer bevezetését követően sokan bejelentkeztek a Nébih nyilvántartásába (2020-ban már csaknem 7100 regisztrált láncszereplő volt), azonban az önkéntes jogkövetési hajlandóság több láncszereplőnél elmaradt mostanra. Ezt támasztja alá, hogy a faanyag eredetének nyomon követhetőségét a telephelyi nyilvántartásokban több helyen már nem biztosították. Emiatt a Nébih ellenőrei 2021-ben kiemelten ellenőrzik a szállítójegyeket és a telephelyi nyilvántartásokat – tájékoztatott a hivatal.