Brüsszelben megszűnik az általánosan kötelező utcai maszkviselés

korlátozások, maszkot, maszkviselési, fogyasztóvédelmi, szlovén, Ausztriában, fogyasztóvédelem, koronavírus Csehországban, maszk, Romániában járvány, fertőzöttek Illusztráció: Pixabay

Hatályát veszti az általánosan kötelező, orrot és szájat eltakaró arcmaszk utcai viselésére vonatkozó szabályozás szerdától Brüsszelben, az olyan sűrűn látogatott közterületeken, mint a piacok, bolhapiacok, bizonyos bevásárlóutcák, azonban továbbra is előírás marad a maszkviselés – jelentette be Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnöke hétfőn.

hirdetés

Rudi Vervoort közölte, a koronavírus elleni beoltás előre haladtával az új fertőzéses adatok több hete csökkennek, ez tette lehetővé, hogy szerdától már nem lesz kötelező a szabadtéri maszkviselés a forgalmas bevásárlóutcák kivételével. “Arra kérünk azonban mindenkit, hogy legyen óvatos és felelősségteljes” – fogalmazott.

hirdetés

Tájékoztatása szerint a brüsszeli régió mind a 19 polgármestere egyetértése mellett hagyták jóvá az általános maszkviselésre vonatkozó, tavaly nyáron bevezetett rendelkezés feloldását. A kerületek saját hatáskörben dönthetnek az intézkedés teljes feloldásáról, illetve a maszkviselésre vonatkozó intézkedések bizonyos közterületre szűkített használatáról – tette hozzá. A koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli korlátozások további enyhítését jelentette Belgium pénteken, június 9-től egyebek mellett megnyithatnak az éttermek és a bárok belső helyiségei is, a mostanáig távmunkában dolgozók szerdától hetente egy napra bemehetnek munkahelyükre.

A belga közegészségügyi hatóság arról számolt be hétfőn, hogy folytatódott a járványügyi mutatók csökkenése. Az elmúlt hét nap adatait tekintve átlagosan naponta 1475 embernek lett pozitív a koronavírustesztje a pénteki 1875-zat követően. Az adat 20 százalékkal marad el a múlt hétfőn feljegyzett számoktól. A belga kórházakba a hét folyamán átlagosan naponta 74 koronavírusos beteget szállítottak, ez 15 százalékkal alacsonyabb az előző hétnapos időszakhoz képest.

Kórházban jelenleg 967 embert kezelnek koronavírus-fertőzéssel, 20 százalékkal kevesebbet, mint egy hete. Közülük 330 beteget ápolnak intenzív osztályon. Naponta átlagosan 14 ember halt meg a vírus következtében. A járvány kezdete óta 1 070 802 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 25 033-en haltak meg a fertőzés szövődményeiben Belgiumban.

hirdetés