1,1 millió gyerekes családban 1,5 millió kereső kaphat szja-visszatérítést

családi, szja, gyed, családvédelmi, négygyerekes Fotó: Pixabay

A számítások szerint mintegy 1,1 millió gyerekes családban 1,5 millió kereső kaphat szja-visszatérítést 5,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés esetén – mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Arról is beszélt, hogy szeptember végéig a jelenlegi formájában marad a hitelmoratórium, addig lehet gondolkodni a folytatáson. Egy kereső maximum 800 ezer forint adóvisszatérítést kaphat, két kereső esetén ez az összeg 1,6 millió forint a családban. Az intézkedéscsomag 600 milliárd forintba kerül, 1,5 millió kereső esetén átlag 400 ezer forintot jelent személyenként a visszatérítés – mondta.

hirdetés

Nagy Márton kifejtette, a Pénzügyminisztérium 4,3 százalékos GDP-növekedéssel kalkulálta az idei költségvetést, minden 1 százalékponttal magasabb növekedés 250 milliárd forint mozgásteret nyit a költségvetésben, vagyis 5,5 százalékos gazdasági növekedés felett lesz fedezet az intézkedésre. A főtanácsadó a műsorban szólt arról, hogy Magyarország a sikeres egészségügyi védekezés következtében másfél-két hónappal hamarabb nyit, mint az uniós átlag. Ez 1 százalékponttal nagyobb növekedési többletet jelent Magyarországnak. A második negyedévben már jóval 10 százalék feletti lehet a GDP-növekedés. Ezért mondható az, hogy a nyárra, a harmadik negyedévre visszatérhet az ország a 2019. év végi teljesítményhez – közölte.

Nagy Márton felhívta a figyelmet arra, hogy fontos a beruházásvezérelte gazdasági növekedés fennmaradása. Vagyis az, hogy 25 százalék feletti legyen a beruházási ráta. Ez egyaránt érinti a lakossági, a vállalati és az állami szektort. Nagy Márton szerint a magyar munkaerőpiac nagyon erősnek bizonyult a válság időszakában. Az uniós országokkal összevetve a magyar munkanélküliségi ráta alig emelkedett. A foglalkoztatottság szintje alig csökkent, a vállalatok megtartották a foglalkoztatottakat.

A kormány bértámogatási programjának segítségével a vállalatok ki tudták termelni a bérköltségeket, nem bocsátottak el munkavállalót. Ezért a foglalkoztatottság visszaemelése 4,6 millióra gyorsan bekövetkezhet. De nem ez a cél, hanem kétszer 50 ezer munkahelyet teremteni, 50 ezret azért, mert ennyit “pusztított el” a járvány, újabb 50 ezret pedig azért, hogy közel kerüljön az ország a teljes foglalkoztatottsághoz – mondta.

A hitelmoratóriummal kapcsolatban Nagy Márton jelezte, komoly szakmai vita folyik a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a Bankszövetség bevonásával. Szeptember végéig a jelenlegi formájában marad a hitelmoratórium, addig lehet gondolkodni a folytatáson. A miniszterelnök főtanácsadója szólt arról is, hogy a gazdaság újraindítása, a gazdaság teljesítményének növelése elsőbbséget élvez. Ha a gazdaság növekszik – az idén 6 százalék feletti lehet, jövőre is szép teljesítményre lehet számítani -, akkor kezdődhet az egyensúly helyreállítása. Megfogalmazása szerint ha hamarabb történne, az törékennyé tenné a gazdaság visszaépítését, az újraindítás sikerét – számolt be az MTI.