Az állattartó telepek fejlesztésére nyertek forrást megyei gazdálkodók

állattartó Fotó: Körös Hírcentrum

A Vidékfejlesztési Program keretein belül az állattartó telepek fejlesztését célzó támogató okiratok átadására kerülhetett sor a közelmúltban Kondoroson.

hirdetés

Az eseményen dr. Nagy István, az Agrárminisztérium minisztere felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg nem csak a koronavírus okoz problémát a gazdálkodóknak, hanem az állatállományt is fenyegeti például a madárinfluenza vagy a sertéspestis. Ezért is köszönte meg a gazdáknak az elmúlt időszakban végzett erőfeszítéseket. Majd bemutatta azokat a támogatási formákat, lehetőségeket, amelyekre már lehet, vagy hamarosan lehet pályázni.

hirdetés

Elhangzott továbbá, hogy 2022-ben 31 milliárd forinttal több áll majd rendelkezésre vidékfejlesztési és halászati programokra. Jelen rendezvényen 32 nyertes pályázatot hirdettek ki, közel 22 milliárd forint támogatási összeggel.

Fotó: Körös Hírcentrum

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, szerencsések a megye lakosai, hiszen például a termőföldek minősége miatt jelenleg körülbelül 470.000 hektáron gazdálkodnak a termelők. Korábban szinte minden ágazatban a visszaesés volt jellemző, jelenleg viszont számos területen ez megállt vagy lelassult. Ilyen többek között a sertés- és a többi állattenyésztési ágazat is a megyében. Ennek a felívelését erősíti az a támogatási mennyiség, amely a megyébe érkezhet.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke hozzátette, látszik, hogy a gazdák munkakedvét a járvány több hulláma sem törte le, folyamatosan gondját viselték földjeiknek. Ráadásul földet is egyre többen vásárolnak, lehetőséget látva az agráriumban.

hirdetés