Balesetet okozott, vádat emeltek egy 18 éves dobozi férfi ellen

rendőr, helyszínelő, baleset Kiemelt képünk illusztráció!

Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 18 éves büntetlen előéletű dobozi férfi ellen, aki úgy okozott súlyos sérüléssel járó balesetet, hogy nem adott elsőbbséget.

hirdetés

Az akkor 17 éves fiatalkorú terhelt 2020. szeptember 20-án, a délutáni órákban egy segédmotoros kerékpárt vezetve közlekedett Doboz község lakott területén kívül, a 4234-es számú úton Doboz felől Békéscsaba irányába 30-35 km/óra sebességgel. A fiatal fiú a 37-es km szelvénynél balra kívánt kanyarodni, ezért behúzódott a terelővonal mellé úgy, hogy eközben nem biztosított tovább haladási elsőbbséget egy nagymotornak, amely mögötte, vele azonos irányban az úttest közepén 75-80 km/óra sebességgel haladt, és már megkezdte az ő járművének előzését.

hirdetés

A terhelt által vezetett segédmotoros kerékpár irányváltoztatása a sértett számára akkor vált észlelhetővé, amikor a segédmotoros kerékpárt már 10 méterre megközelítette, azaz féktávolságon belüli helyzetben volt, így a baleset nem volt elhárítható.

A baleset következtében a nagymotort vezető sértett 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket – így többek között többszörös bordatörést, kulcscsont-törést és lapockacsont-törést – szenvedett, illetőleg maradandó fogyatékosság kialakulása is várható. A terhelt önmaga is 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A fiatal férfi cselekményével megszegte KRESZ 31.§ (6) bekezdésében foglaltakat, mely szerint a balra bekanyarodó jármű vezetője – párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úton – a bekanyarodást akkor hajthatja végre, ha meggyőződött arról, hogy balról járművének előzését, vagy kikerülését másik jármű nem kezdte meg.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit bocsássa próbára, állapítsa meg, hogy annak időtartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll, illetőleg kötelezze őt a nyomozás során felmerült több mint 180.000.-Ft-os bűnügyi költség megfizetésére.

hirdetés