Minden második német kapott már legalább egy adag oltást

vádat, pedagógusok, egészségügyi, fertőzöttek, vakcina, vakcinát, védőoltás, Sinopharm, oltás, koronavírus, vakcina Fotó: MTI/Balázs Attila

Átlépte az 50 százalékot az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen legalább egy adag védőoltással rendelkezők aránya Németországban, a teljes oltással rendelkezőké pedig 30 százalék fölé emelkedett.

hirdetés

A szövetségi kormány legutóbbi összesítése szerint péntekig a lakosság 50,6 százaléka – 42 065 100 ember – kapott legalább egy oltást a Covid-19 ellen. Teljes oltással a lakosság 30,4 százaléka – 25 301 843 ember – rendelkezik. Az oltási kampány folyamatosan gyorsul. Ezt jelzi a többi között, hogy míg májusban egész hónapban hatszor, júniusban péntekig – a hónap 18. napjáig – nyolcszor haladta meg az egymilliót az egy nap alatt beadott oltások száma. A péntekkel zárult héten naponta átlagosan 806 673 adagot adtak be, vagyis másodpercenként kilencnél is többet.

A vírus Alfa nevű, korábban britnek is nevezett, B.1.1.7-es jelzésű változatának szétterjedése révén kibontakozott harmadik járványhullám május óta enyhül. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 346 fertőződést mutattak ki tesztekkel. A napi új regisztrált fertőződések száma legutóbb 2020. augusztus 10-én volt 500 alatt, akkor 436 lelet volt pozitív. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 722 327 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 10 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 90 395-re emelkedett.

Az adatok azt jelzik, hogy 2020 nyara után az idei nyáron sem lesz szükség a SARS-CoV-2 terjedésének lassítását szolgáló korlátozások többségére. Ugyanakkor szakemberek aggodalommal szemlélik a Delta nevű, B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott, korábban indiainak nevezett vírusváltozat előretörését. Az RKI legutóbbi vizsgálatai szerint a 22. héten – május 31. és június 6. között – 6,2 százalék volt a Delta aránya az elemzett pozitív SARS-CoV-2 teszt leletek között, ami csaknem a duplája az egy héttel korábbi 3,7 százaléknak.

Lothar Wieler, az intézet vezetője pénteki berlini tájékoztatóján kiemelte: a Delta egész biztosan kiszorítja a többi vírusváltozatot, a kérdés csak az, hogy mikor. Az új variáns ellen egy adag oltás nem nyújt erős védelmet, ezért egy újabb, negyedik járványhullám megelőzéséhez a lehető legtöbb embernek teljes oltással kell rendelkeznie – mondta.

MTI

hirdetés