Nemzetközi versenyen remekeltek a Gyáni-tanítványok

Balról Őzbas Yasin, Szentandrászki Gréta, Gyáni János edző és Kara Bence

A koronavírus-járvány okozta szünet után visszatért a régió egyik legnagyobb nemzetközi utánpótlásversenye, a Budapest-kupa, amelyen tizenhárom ország csaknem nyolcszáz judósa lépett tatamira. A BM Kano Judo SE versenyzői a két napos megmérettetésről egy arany-, egy ezüst-, és két bronzéremmel tértek haza, illetve két pontszerző hetedik helyet szereztek.

Szombaton az U18 és az U13 kategória lépett tatamira. Gyáni János ifjúsági és diák korcsoportú tanítványai sikeres napot zártak.

Női -63kg-ban az ifjúsági válogatott, Szentandrászki Gréta állt tatamira. Magabiztos és technikás versenyzéssel uralta a súlycsoportot. Első mérkőzésén revansot vett riválisán a junior országos bajnoki bronzéremért egy wazari értékű technikával, ezt követően az elődöntőben pillanatok alatt gyönyörű ippon értékű technikával kényszerítette földre osztrák ellenfelét. A döntő mérkőzésen válogatotthoz méltóan mozgott a szőnyegen és hajtott végre ippon értékű kontratechnikát ellenfelén ,így lett a súlycsoport aranyérmese.

hirdetés
Az aranyérmes Szentandrászki Gréta és edzője, Gyáni János

Gyáni János edző így nyilatkozott: „ Gréti az egyik legnagyobb reménységem, hatalmas akaraterővel rendelkező versenyző és egy fantasztikus judós. Sokat dolgozott ezért a sikerért, a sok munka végre kifizetődött. Megmutatta, hogy ki a -63kg legjobbja! „

Férfi +90 kg-ban Kara Bence és Bozó Bence mérettette meg magát az idősebbek között. Az ifjú reménységek egy vereség után a vígaszágon folytatták, ahol egymással kellett megküzdeniük. A mérkőzésen Kara Bence hajtott végre akciót csapattársán és folytathatta éremért a küzdelmet, míg Bozó Bence pontszerző hetedik helyen végzett. A bronzmérkőzésen Kara Bence magabiztosan mozgott a szőnyegen, két wazari értékű dobással felülmúlta ellenfelét, így bronzéremmel tért haza.

A férfiak egyik legnépesebb súlycsoportjában -66kg-ban Őzbas Yasin képviselte egyesületét. Két győztes mérkőzést követően a negyeddöntőben (a későbbi aranyérmes) ukrán ellenfelével szemben 12 perces küzdelmet követően taktikai hibát vétett, így vígaszágon folytatta a küzdelmet. A fárasztó mérkőzést egy győztes és egy vesztes mérkőzést követte, így a fiatal tehetség pontszerző hetedik helyen végzett.

Délután a diák korcsoportú versenyzők álltak tatamira.

A lányok +56kg-os súlycsoportjában Kertész Lívia állt szőnyegre, a magyar kupa győztese nagy esélyekkel indult el első nemzetközi megmérettetésén. Lívia magabiztosan mozgott a szőnyegen, cseh ellenfelén ippon-, míg román ellenfelén wazari értékű technikát hajtott végre és került a döntőbe. A döntő mérkőzésen hibát vétett, így ezüstérem került a nyakába.

A fiúk -49kg-os kategóriájában a diák C országos bajnok Gajdács Ábel mérte fel magát nemzetközi szinten. Az utánpótláskorú reménység első mérkőzésén búcsúztatta cseh ellenfelét, majd a negyeddöntőben a későbbi aranyérmessel szemben alulmaradt. Ábel végül az idősebbek között helyezetlenül zárt.

Perecz Márk

Vasárnap az U15 kategória következett, ahol a serdülő Héraklész válogatott, Perecz Márk indult nagy esélyekkel. A kétszeres országos bajnok a tőle megszokott küzdelmi habitussal mozgott a tatamin egyedül a későbbi döntős grúz ellenfele tudta megállítani. A vereséget követően vígaszágon folytatta a küzdelmet, ahol két magyar és egy holland ellenfelén hajtott végre ippon értékű földharc technikákat, így idősebbek között nemzetközi szinten lett a bronzérem tulajdonosa.

Az egyesület olimpikonja, Özbas Szofi világbajnoki hetedik helyével biztosította kvótáját és gőzerőkkel készül a tokiói olimpiai játékokra. Szofi (-63kg) 2021. Július 27-én áll tatamira Magyarország képviseletében.


Kövessen minket Facebookon!