Nemzetközi versenyen remekeltek a Gyáni-tanítványok

Balról Őzbas Yasin, Szentandrászki Gréta, Gyáni János edző és Kara Bence

A koronavírus-járvány okozta szünet után visszatért a régió egyik legnagyobb nemzetközi utánpótlásversenye, a Budapest-kupa, amelyen tizenhárom ország csaknem nyolcszáz judósa lépett tatamira. A BM Kano Judo SE versenyzői a két napos megmérettetésről egy arany-, egy ezüst-, és két bronzéremmel tértek haza, illetve két pontszerző hetedik helyet szereztek.

hirdetés

Szombaton az U18 és az U13 kategória lépett tatamira. Gyáni János ifjúsági és diák korcsoportú tanítványai sikeres napot zártak.

hirdetés

Női -63kg-ban az ifjúsági válogatott, Szentandrászki Gréta állt tatamira. Magabiztos és technikás versenyzéssel uralta a súlycsoportot. Első mérkőzésén revansot vett riválisán a junior országos bajnoki bronzéremért egy wazari értékű technikával, ezt követően az elődöntőben pillanatok alatt gyönyörű ippon értékű technikával kényszerítette földre osztrák ellenfelét. A döntő mérkőzésen válogatotthoz méltóan mozgott a szőnyegen és hajtott végre ippon értékű kontratechnikát ellenfelén ,így lett a súlycsoport aranyérmese.

Az aranyérmes Szentandrászki Gréta és edzője, Gyáni János

Gyáni János edző így nyilatkozott: „ Gréti az egyik legnagyobb reménységem, hatalmas akaraterővel rendelkező versenyző és egy fantasztikus judós. Sokat dolgozott ezért a sikerért, a sok munka végre kifizetődött. Megmutatta, hogy ki a -63kg legjobbja! „

Férfi +90 kg-ban Kara Bence és Bozó Bence mérettette meg magát az idősebbek között. Az ifjú reménységek egy vereség után a vígaszágon folytatták, ahol egymással kellett megküzdeniük. A mérkőzésen Kara Bence hajtott végre akciót csapattársán és folytathatta éremért a küzdelmet, míg Bozó Bence pontszerző hetedik helyen végzett. A bronzmérkőzésen Kara Bence magabiztosan mozgott a szőnyegen, két wazari értékű dobással felülmúlta ellenfelét, így bronzéremmel tért haza.

A férfiak egyik legnépesebb súlycsoportjában -66kg-ban Őzbas Yasin képviselte egyesületét. Két győztes mérkőzést követően a negyeddöntőben (a későbbi aranyérmes) ukrán ellenfelével szemben 12 perces küzdelmet követően taktikai hibát vétett, így vígaszágon folytatta a küzdelmet. A fárasztó mérkőzést egy győztes és egy vesztes mérkőzést követte, így a fiatal tehetség pontszerző hetedik helyen végzett.

Délután a diák korcsoportú versenyzők álltak tatamira.

A lányok +56kg-os súlycsoportjában Kertész Lívia állt szőnyegre, a magyar kupa győztese nagy esélyekkel indult el első nemzetközi megmérettetésén. Lívia magabiztosan mozgott a szőnyegen, cseh ellenfelén ippon-, míg román ellenfelén wazari értékű technikát hajtott végre és került a döntőbe. A döntő mérkőzésen hibát vétett, így ezüstérem került a nyakába.

A fiúk -49kg-os kategóriájában a diák C országos bajnok Gajdács Ábel mérte fel magát nemzetközi szinten. Az utánpótláskorú reménység első mérkőzésén búcsúztatta cseh ellenfelét, majd a negyeddöntőben a későbbi aranyérmessel szemben alulmaradt. Ábel végül az idősebbek között helyezetlenül zárt.

Perecz Márk

Vasárnap az U15 kategória következett, ahol a serdülő Héraklész válogatott, Perecz Márk indult nagy esélyekkel. A kétszeres országos bajnok a tőle megszokott küzdelmi habitussal mozgott a tatamin egyedül a későbbi döntős grúz ellenfele tudta megállítani. A vereséget követően vígaszágon folytatta a küzdelmet, ahol két magyar és egy holland ellenfelén hajtott végre ippon értékű földharc technikákat, így idősebbek között nemzetközi szinten lett a bronzérem tulajdonosa.

Az egyesület olimpikonja, Özbas Szofi világbajnoki hetedik helyével biztosította kvótáját és gőzerőkkel készül a tokiói olimpiai játékokra. Szofi (-63kg) 2021. Július 27-én áll tatamira Magyarország képviseletében.

hirdetés