Befejeződött a körösladányi duzzasztómű felújítása

Körösladányi duzzasztó Fotó: Körös Hírcentrum

Az Országos Vízügyi Igazgatóság és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában, több mint 1,7 milliárd forint uniós és hazai forrásból most megvalósuló projekt fő célja a duzzasztó üzembiztonságának helyreállítása, valamint a vízkészlettel történő fenntartható gazdálkodás feltételeinek javítása volt.

hirdetés

A körösladányi duzzasztó 1974 és 1977 között épült, 40 év után most került sor a felújítására. A műtárgy mellett korszerűsítésre került a hozzá tartozó üzemviteli épület is, emellett szolgálati lakásokat, egyéb épületeket is létrehoztak. Megújult az elektromos hálózat, kijavították a duzzasztóhoz vezető utat, és eszközbeszerzésekre is sor került.

hirdetés

Dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója kiemelten fontosnak nevezte a beruházást. „A vidék és az agrárium soha nem látott fejlesztési lehetőséghez jut 2021-ben, uniós és hazai forrásokból egyaránt. Emellett a kormányzat létrehozta az öntözésfejlesztési stratégiát is. Magyarország kormánya elkötelezett az öntözésfejlesztés kérdésében, hiszen a mezőgazdaság hazánkban az egyik leghangsúlyosabb terület, de a mi térségünké biztosan az.”

„A gazdálkodók számára elérhető öntözővíz mennyiségének növelése érdekében a kormány 2020 és 2030 között évi 17 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít az öntözéshez kapcsolódó, állami vízgazdálkodási főművek fejlesztésére” – fogalmazott.

Körösladányi duzzasztó
Fotó: Körös Hírcentrum

Láng István az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője elmondta, 31.000 hektár vízgazdálkodását stabilizálja a létesítmény. A vízjogi létesítményi engedélyek alapján, jelenleg 2300 hektár öntözésére van engedély -ez halastavak vízpótlását, gyümölcsösök öntözését jelenti.

Szabó János a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója kiemelte, a régi berendezések tönkrementek, elrozsdásodtak, az épületek leamortizálódtak, így időszerű volt a fejlesztés. A felújítást követően egy olyan épületegység alakult ki, amely megfelelő a modern kor elvárásainak. Mint mondta, az elmúlt évtizedekben sokat fejlődött a technológia, az új műszaki berendezések telepítésével minden megfelelően működik.

Eszközbeszerzések kapcsán elmondta, egy olyan teherautóhoz jutottak, ami önrakodó berendezéssel van ellátva, ez különböző karbantartási munkálatokkor hasznos segítség. Emellett egy csónak is beszerzésre került szállítóberendezéssel együtt, ami a védekezések során szintén hasznos lehet.

Körösladányi duzzasztó
Körösladányi duzzasztó
Fotó: Körös Hírcentrum
Körösladányi duzzasztó
Körösladányi duzzasztó
Körösladányi duzzasztó
Körösladányi duzzasztó

hirdetés