Ausztrália a felére csökkenti az országba érkezők maximálisan megengedett számát

maszk, Ausztria, zárlat, osztrák, nyitás Fotó: Körös Hírcentrum

Felére csökkenti Ausztrália az országba érkezők maximálisan megengedett számát a koronavírus-járvány elleni intézkedések keretében, miután a kontinensen nemrég felbukkant a vírus delta variánsa – jelentette be pénteken Scott Morrison ausztrál miniszterelnök.

hirdetés

Morrison elmondta: a július 14-től életbe lépő, várhatóan augusztus 31-ig tartó korlátozástól azt remélik, hogy csökken a nyomás a szállodákra a karanténok miatt. Az intézkedés értelmében hatezer helyett hetente legfeljebb háromezren érkezhetnek az országba. Morrison újságíróknak elmondta, tervezik azt is, hogy a jövőben könnyítéseket biztosítanak az utazási korlátozások alól azoknak, akik a vírus elleni oltás mindkét adagját megkapták. Az elsőként Indiában azonosított, fertőzőképesebbnek tartott delta vírusvariáns terjedését az ausztrál hatóságok nagyrészt a karanténszállodákból kijutott fertőzésekre vezetik vissza. A mutációt az elmúlt hetekben több ausztrál szövetségi államban kimutatták.

hirdetés

Mindeközben csütörtökön Malcolm Turnbull volt ausztrál miniszterelnök élesen bírálta az ország koronavírus elleni oltási programját. “Nem tudom ennél nagyobb kudarcát elképzelni a közigazgatásnak. A kormányok természetesen sokszor hibáznak, mind hibázunk, de ez igazán megvalósítható lett volna” – szögezte le Turnbull az ABC ausztrál televíziós társaságnak adott interjújában, hozzátéve, hogy az ország jelentősen lemaradt az oltókampánnyal másokhoz képest.

A miniszterelnöki posztot 2015 és 2018 közt betöltő Turnbull bírálta a hatóságok egymásnak ellentmondó nyilatkozatait az AstraZeneca-oltóanyaggal kapcsolatban. Nemrég az egészségügyi hatóságok elvetették Scott Morrison miniszterelnök indítványát, mely lehetővé tenné e vakcina beadását 40 év alattiaknak is.

Jelenleg az AstraZeneca oltóanyagát csak a 60 éven felülieknek ajánlják, miután április óta legalább két helyi halálozást hoztak összefüggésbe a vakcina beadását követően, rendkívül ritka esetekben előforduló vérrögképződéssel. Hétfőn mindazonáltal minden felnőtt számára lehetővé tették az AstraZeneca oltásának felvételét, amennyiben az orvosuk engedélyezi, továbbá kártérítést ajánlottak fel a vakcinát beadó orvosok számára is, ha bíróság elé citálnák őket.

Az országban ezen kívül egyelőre csak a Pfizer/BioNTech oltóanyaga elérhető, bár az AstraZenecával szemben bizalmatlan szakértők hangsúlyozzák, hogy október és december között a Moderna gyógyszergyár is szállít, egyelőre még engedélyezésre váró vakcinájából az országba. Péntekig Ausztráliában 7,97 millió dózist adtak be a vírus elleni oltásból, a felnőtt lakosságnak pedig körülbelül a 8 százaléka kapta meg mostanáig a vakcina mindkét adagját. A kormány kitart amellett, hogy az oltókampány a tervek szerint halad, s minden, magát beoltatni szándékozó felnőtt az év végéig meg fogja kapni az oltás legalább egy adagját.

Ausztrália mostanáig sikeresen vívta meg a harcot a járvány ellen a gyorsan elrendelt szigorú zárlatokkal. Szakértők viszont felhívták a figyelmet arra, hogy emiatt sok ausztrál nem siet felvenni az oltást, ez pedig késleltetheti a teljes nyitást, sokan pedig máris az elhúzódó zárlatok gazdasági következményeitől tartanak. Mások azonban úgy vélik, hogy a viszonylag kedvező járványügyi adatok mellett nem szükséges vállalni a vakcinákkal járó esetleges egészségügyi kockázatokat. Jelenleg a 26 milliós Ausztrália lakosságának csaknem fele él szigorú járványügyi lezárások alatt. Ausztrália tavaly, a járványügyi korlátozások keretében, lezárta a határait is, a kormány közlése szerint pedig a menetrendszerű repülőjáratok vélhetően csak 2022 közepén indulnak újra.

MTI

hirdetés