Elkezdődött a kútfúrás Békéscsabán, 60 napon át nem lesz nyugalma a környéken élőknek

geotermikus kút, kútfúrás, Békéscsaba Fotó: Körös Hírcentrum

Már a múlthéten szerették volna elkezdeni a geotermikus kút fúrását Békéscsabán a Nádas soron, de egy műszaki fennakadás hátráltatta a startot. A hibát elhárították és a mai napon megkezdték a fúrást. 

Az előkészületi munkálatok már hetek óta tartanak a helyszínen, éjjeli műszakban is. A környéken élőknek, főleg a Nádas sor és a Kálvin utca lakóinak már az agyába égett az éjszaka tolató járművek hangjelzése (pittyegése), de nyilvánvalóan ez egy olyan munkafolyamat, amely csövek csörömpölésével, láncok zörgésével, aggregátorok és egyéb berendezések folyamatos zúgásával jár. Mindehhez párosul a zajokat rendre túlkiabálni igyekvő munkások hangja. Éjszaka is.

hirdetés

A lakók továbbra sem értik, hogy miért a lakóházakhoz ilyen közel kellett kijelölni a fúrás helyszínét, miért nem volt az szempont, hogy ez egy komoly zajterheléssel járó művelet. A fotóinkon jól látszik, hogy a munkaterület mennyire közel van a lakóházakhoz.

Mint azt korábban már megírtuk, a geotermikus kút fúrása napi 24 órában zajlik, ugyanis a technológiából adódóan a művelet nem szakítható meg a kívánt mélység eléréséig, ami – úgy tudjuk -, 2000 (kétezer) méter.

Az itt élők ígéretet kaptak arra, hogy zajvédő falakkal fogják csillapítani a munkavégzés közben keletkező zajokat. Minderre a némileg foghíjasan felépített konténertornyok hivatottak. Az is jól látszik a fotókon, hogy nem minden lakóház előtt sikerült felállítani ilyen “hangvédő falat”, például a toronyhoz legközelebb eső épületnél sincs, így ez a konténerhalmaz most arra kiválóan alkalmas, hogy a zajok egy része, a konténeren gellert kapva, kicsit módosított útvonalon jusson el a lakókhoz. Helyszíni fotóink:

geotermikus kút, kútfúrás, Békéscsaba
Fotó: Körös Hírcentrum
geotermikus kút, kútfúrás, Békéscsaba
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
geotermikus kút, kútfúrás, Békéscsaba

Ahogyan azt már korábban is megírtuk, az itt lakókat azzal nyugtatták, hogy maximum 60 napig (éjjel-nappal) fog tartani ez az apró kellemetlenség. A fúrással járó hanghatást a toronyhoz legközelebb eső lakóház udvarán készített videónkban meghallgathatja. Íme: