Újra megnyitotta kapuit az ÁGOTA Tábor

Fotó: Körös Hírcentrum

Egy év kihagyást követően idén újra megnyitotta kapuit az ÁGOTA Tábor. Az ÁGOTA  Alapítvány és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató immár 24. alkalommal szervezte meg az Állami Gondozottak Országos Találkozóját.

Kothencz János az ÁGOTA Alapítvány alapítója elmondta, a fiatalok tegnap megérkeztek a helyszínre és már most nagyon jó a hangulat. A gyerekek élményprogramokon és különböző foglalkozásokon vehetnek részt az itt eltöltött 10 nap alatt. „Nagyon jó érzés, hogy újra otthont adhatunk a gyerekeknek, az ország szinte minden megyéjéből érkeztek” – fogalmazott, ugyanakkor megjegyezte, a 24. alkalommal megrendezett ÁGOTA Tábor lehet az utolsó ezen a helyszínen.

hirdetés

A nagy ÁGOTA Tábor új helyszínre egy saját infrastruktúrába költöztetik, mégpedig Tass-Alsószenttamásra, ÁGOTA Falvára. A terület mintegy ezer fő befogadására lesz alkalmas. A táborokon kívül, olyan terápiás programokat, fejlesztéseket is megvalósítanak majd, amelyeken keresztül a gyermekekkel éreztetni, tapasztaltatni tudják, hogy ők az érdemeiktől függetlenül is elfogadhatók és szeretetreméltók.

„Egy ideális környezetet próbálunk kialakítani. Nagyon régi vágyunk volt, hogy legyen egy saját infrastruktúránk és ez most talán megvalósulni látszik. Természetesen jövünk még ide (a szanazugi üdülőtelepre – a szerk.), hiszen a speciális szükségletű gyerekeknek tartandó programjaink ugyan ezen a helyszínen valósulhatnak meg a jövőben és számos más olyan, akár különleges szükségletű, vagy nevelőszülős családoknak megvalósítandó programunk történhet itt, ami ugyanolyan szerves része a mi tevékenységünknek, mint adott esetben a nagy ÁGOTA Táborok” – mondta kérdésünkre Kothencz János.

Dr. Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár elmondta, az ÁGOTA program a kezdettől fogva azt a célt tűzte ki maga elé, hogy keresztény szellemiségben, a szeretet jegyében próbálják a gyerekek bizalmát elnyerni. A gyerekek fejlődéséhez elengedhetetlen az a szeretet, amit a táborban, illetve az ÁGOTA programban megkapnak.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök úr köszöntőjében kiemelte, az egyházmegye együttműködve az ÁGOTA alapítvánnyal, sok területen végez közszolgálati tevékenységet, ám mind közül ez a legmegtiszteltetőbb és legfelemelőbb feladat számára.

Dr. Simon Attila István, szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár a megnyitó eseményen mintaértékűnek nevezte azt a tevékenységet, amelyet immár 25 éve végez az alapítvány. Mint fogalmazott, nem lehet eléggé megköszönni a főigazgató úrnak, a kollégáinak és a segítőknek a példaértékű magatartást.

Dr. Takács Árpád, Békés megyei kormánymegbízott szent missziónak nevezte ÁGOTA Falva létrehozását és kutya kötelességének érzi támogatni azt a kezdeményezést, amelyet megálmodtak.

Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
ágota tábor
Fotó: Körös Hírcentrum
ágota tábor
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum