Jó a kijelölt Békés megyei természetes fürdővizek minősége

szabadstrand Illusztráció: Pixabay

Fürdésre alkalmas valamennyi Békés megyei engedélyezett szabadstrand vize. Az érvényes uniós és hazai szabályozás alapján az idei szezonban jó a fürdővíz minősége a gyomaendrődi Pájer Kempingben, a gyomai szabadstrandon, a békés-dánfoki, a doboz-szanazugi és a gyula-városerdei engedélyezett természetes fürdőhelyen is.

hirdetés

A kormányhivatal népegészségügyi szakemberei az idény megkezdése előtt minden szabadstrandot ellenőriztek a megyében. A szakemberek a fürdőzők egészségének védelme érdekében a természetes fürdőhelyek vízminőségét, valamint a közegészségügyi követelmények betartását egyaránt folyamatosan ellenőrzik a szezonban. A kijelölt szabadstrandok üzemeltetőinek a fürdővíztől számított 300 méteren belül tájékoztatniuk kell a fürdőzőket a víz aktuális minősítéséről és az esetleges fürdési tilalomról is.

hirdetés

Az üzemeltető a nyár folyamán havonta egyszer vizsgáltatja a megbízott, akkreditált laboratóriummal a vizet. A mintákban a szennyvíz eredetű szennyezésre utaló baktériumok jelenlétét vizsgálják a laboratóriumok. Az eredményről minden esetben a népegészségügyi hatóságot is kötelesek tájékoztatni.

Az egyes fürdővizek részletes jellemzését a népegészségügyi hatóság által elkészített fürdővízprofil tartalmazza, amely részletes információkkal szolgál az adott fürdőhely vízminőségéről.

Fontos tudni, hogy Békés megyében nincsenek fürdésre kijelölt, engedélyezett tavak. A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt. Hiszen ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdés higiénés feltételei nem biztosítottak. A közegészségügyi veszélyeken túlmenően – alapvetően a balesetveszély miatt – tilos a fürdőzés például egyebek mellett a bányatavakban, kompátkelők közelében!

Forrás: Békés Megyei Kormányhivatal

hirdetés