Megyeszerte elérhető és használható lehet idővel a KörösKosár

KörösKosár Fotó: Körös Hírcentrum

Az Új Mezőgazdasági Magazin számára forgattak a napokban Békéscsabán, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület KörösKosár nevű bevásárló közösségéről.

Aszódi János, a műsor szerkesztő-producere a munkálatokkal kapcsolatban megosztotta, egy sorozatot készítenek a kislépték mozgalomról, melynek keretében a békéscsabai kosárközösség is figyelmet kapott. A mezőgazdasági fejlődéstörténet elmúlt két évtizedét vizsgálva elmondható, hogy például a gépesítés területén óriási a változás. Viszont az újítások közepette is fontosak maradtak a hagyományok. Továbbra is szeretjük tudni, honnan származik, milyen körülmények között készült az általunk fogyasztott élelmiszer.

hirdetés

Akár ebből kifolyólag is egyre többen fognak bele az otthoni termelésbe. Ez az önellátás például egy pozitív hozadéka a járványhelyzetnek. Ehhez kapcsolódva pedig lényeges a tudás folyamatos átadása, megosztása, hogy a felnövekvő generáció is elsajátíthassa a növénytermesztés alapjait.

Az Aszódi Jánossal készült interjút itt hallhatják:

 

Dr. Kujáni Katalin, a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete elnökségi tagja a szervezettel kapcsolatban elárulta, azoknak a termelőknek nyújtanak segítséget, akik élelmiszer-feldolgozást kis mértékben végeznek. Vagy kézműves termékek előállításával foglalkoznak. Őket segítik abban, hogyan igazodjanak el a jogszabályok útvesztőjében. Elsősorban szervezetek a tagok, akik viszont közvetlen kapcsolatban állnak a termelőkkel. Őket célozza meg az aktuális előadássorozatuk, illetve a forgatott videós anyagok.

A szervezet aktuális célkitűzése, hogy a kistermelők által előállított élelmiszerek, termékek minél rövidebb úton jussanak el a fogyasztókhoz. A sok apró szereplőt kívánják összefogni egy nagy csokorba, majd bemutatni a fogyasztóknak. Ma már a multik is érzik például, hogy nyitni kell a sok kis különleges termék felé is, ezekkel szintén színesíteni kell a palettát.

A dr. Kujáni Katalinnal készült teljes interjú itt hallható:

 

Pócsi Gabriella, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkaszervezet-vezetője kiemelte, nagy megtiszteltetés volt bekerülni ebbe a mezőgazdasági műsorba. A KörösKosár már második éve működik Békéscsabán, elődje, a termelői vásár már egy évtizede része a csabaiak életének. A bevásárló közösség mint fogalom országos szinten létezett, egy ilyet szerettek volna meghonosítani a régióban is.

Létrejött egy webshop, ahol megjelennek, bemutatkoznak a termelők. Heti rendszerességgel lehet rendelést leadni, pénteken délután vehetik át a fogyasztók a kis “kosaraikat”. A visszajelzések alapján mind a fogyasztók, mind a termelők elégedettek és kitartanak a rendszer mellett. Még a környezetvédelem szempontjából szeretnének fejlődni, például minél kevesebb csomagoló anyagot használni a jövőben. Illetve megyei szintűre szeretnék idővel fejleszteni a hálózatot.

A Pócsi Gabriellával készült interjút itt meghallgathatják: