Történelmet írt Szilágyi Áron a tokiói olimpián, így értékelt a döntő után

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az olimpia első napján végig magabiztos és kiegyensúlyozott vívással a harmadik olimpiai bajnoki címét nyerte Szilágyi Áron kardvívásban.

A vívósport 1896-óta íródó olimpiai történetében először fordult elő, hogy férfi vívó, három egyéni olimpiai aranyérmet nyerjen. Szilágyi Áron megírta a sporttörténelmet, majd értékelte teljesítményét. „Nem volt magabiztos az eleje, sőt, egy picit szenvedtem is. Nehezen aludtam el, a reggelem is görcsösen indult, de az első asszóban ahogy bement egy-két találat, úgy kezdtem megnyugodni. A második asszóban egyre jobban vívtam, kikerekedett az egész.”

hirdetés

„Az ellenfelem olyat nyújtott, ami egészen extra volt. Nem szokott ennyire jól vívni szerintem Sandro. Áron a döntőbejutásért vívott Sandro Bazadzéval -a szerk. Jól uralta a teret középen, a támadásaival nem nagyon tudtam mit kezdeni. Igazából nem is tudom, hogy vertem meg. Mindig sikerült rést találni a pajzson, megelőzni, megtámadni, egyszer-egyszer kivédeni és én adtam a 15. tust” – fogalmazott.

A világon soha, egyetlen egy férfi vívó sem nyert három egyéni olimpiai címet vívásban, ráadásul ez Áronnak egymásutánban sikerült.

„Az ember nem tud minden gondolatot kizárni az agyából, ha bármikor ez eszembe jutott, az volt a feladatom, hogy visszatereljem a gondolataimat az asszóra – válaszolt arra a kérdésre, hogy mindez foglalkoztatta-e a verseny alatt. „Az persze rendben van, ha éppen pihenek és eszembe jut, de amikor fent vagyok a páston, nem szabad erre gondolni. Fókuszálni kell és ezeket a gondolatokat rövidre kell zárni.”

Szilágyi áron azt is elmondta, nagyon várja a csapatversenyt is. Még meg sem ünnepelték az egyéni aranyérmet, de azért is érkeztek a világjátékokra, hogy a csapattal is éremmel térjenek haza. „Nem tágítunk a célunktól, ezért fogunk küzdeni” – zárta gondolatait az immár háromszoros olimpiai bajnok.

A férfi kardválogatott szerdán lép majd pástra Tokióban éremeséllyel.