Befejeződött az aratás Békés megyében

vidékfejlesztési, szántóföldi, búzatermés, kárenyhítési Illusztráció: Pixabay

Befejeződött az aratás Békés megyében, az őszi árpa- és az őszi búzatermés felülmúlta a várakozásokat, az őszi káposztarepce felvásárlási ára pedig rekordot ért el.

Őszi búzából csaknem 84 ezer hektárról közel 530 ezer tonna termést takarítottak be, a termésátlag 6,3 tonna volt hektáronként. Őszi árpát 22 600 hektáron vetettek, 7 tonna lett a termésátlag, csaknem 160 ezer tonna az össztermés. Őszi káposztarepcét 16 420 hektárról gyűjtöttek be, 2,7 tonna a termésátlag, az össztermés meghaladja a 44 ezer tonnát – tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága kedden az MTI-t.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára az MTI-nek úgy nyilatkozott: őszi árpa esetén a “meglepően jó eredmények” részben a hibrid fajtáknak köszönhetők, részben a hűvösebb tavaszi időjárásnak. Az őszi árpa felvásárlási ára némileg csökkent az utóbbi hetekben, jelenleg tonnánként 52-54 ezer forint körül alakul; a sörárpa ára ennél 10-15 százalékkal magasabb – közölte.

Őszi búza esetén a “gazdák is sokkal rosszabbra számítottak, a 6,3 tonnás hektáronkénti termésátlag “az utóbbi évek egyik legjobbika; hallani 9-10 tonna/hektár hozamú táblákról is” – mondta. A termés fele takarmány, fele étkezési minőségű. A felvásárlási árak emelkednek; a takarmánybúza tonnájáért 60-62 ezer forintot adnak, az étkezésiért 64-67 ezret.

A titkár szerint a magas árakat az okozza, hogy fuzárium és egyéb betegség nem ütötte fel a fejét, illetve az erősen csapadékoshiányos idő miatt kevesebb kukoricatermés várható, így a takarmányigényt többen búzával elégítenék ki – vélekedett. Az őszi káposztarepce ára rekordot döntött, tonnája 200-205 ezer forint, igaz, a szerződött árak ennél jóval alacsonyabbak, 140-160 ezer forint körül mozognak – közölte Barabás Béla.

A titkár szerint a gazdák többségének jövedelmező lett az idei éve, megjegyezte ugyanakkor, hogy nőttek a költségek is. A növényvédőszerek, a műtrágya, az energia – főleg a gázolaj – ára emelkedik, ahogyan a munkabérek is – jegyezte meg. A NAK megyei igazgatósága közlése szerint Békésben raktározással, tárolással kapcsolatos gondok nincsenek és nem is várhatóak. A megyei gazdák 373 esetben jelentettek be kárt, többségük aszály miatt.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az aratási koordinációs bizottsági ülésen jelezte, egy hónap alatt 86 tűzeset volt, amiből 9 mezőgazdasági jellegű. Három kombájntűz volt, egy esetben a kár eléri a 100 millió forintot.

MTI