Legyőzte a spanyolokat, még továbbjuthat a női kézilabda-válogatott

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar női kézilabda-válogatott megőrizte esélyét a negyeddöntőbe jutásra a tokiói olimpián, miután három vereség után a csoportkör negyedik fordulójában 29-25-re legyőzte a világbajnoki ezüstérmes Spanyolországot, szombaton.

Elek Gábor szövetségi kapitány tanítványai a csoportkör hétfői, utolsó fordulójában a B csoportot vezető és már biztosan továbbjutó svédekkel játszanak. Ahhoz, hogy a magyarok negyeddöntősök legyenek, meg kell verniük Svédországot, miközben a spanyoloknak veszíteniük kell az oroszokkal szemben, a francia-brazil összecsapás pedig nem végződhet döntetlenre.

hirdetés

A mérkőzés Vámos kihagyott hétméteresével indult, majd Szöllősi-Zácsiknak akcióból sikerült bevennie a kaput, a másik oldalon pedig Bíró védett bravúrral. Az ellentámadásból Vámos talált be, aztán Tomori labdaszerzéséből Márton dobott gólt. A spanyolok 0-3 után “ébredtek fel” először, szépítettek is, de Tomori újabb labdaszerzése és gólja, Bíró második bravúrja, aztán Márton találata nyomán meglógott a magyar együttes (5-1), így a rivális kapitánya időt kért.

A spanyolok két Bíró-védés után hétméteresből szereztek gólt, Márton azonban újfent betalált, ezzel megmaradt a négygólos különbség, amelyet Vámos növelt ötre (7-2). Az ellenfél viszonylag gyorsan kétszer is bevette Bíró kapuját, majd a remekül játszó Márton villant ismét, Klujber kapufás góljával pedig ismét “öt volt közte” (9-4). A spanyolok előbb szépítettek, majd három gólra zárkóztak fel, miközben Elek Gábor tanítványainak támadásban percekig semmi nem sikerült.

Márton újabb találatára aztán hamar jött a válasz, Háfra gólját követően pedig kimaradt egy spanyol hétméteres, így aztán Vámos remek megmozdulása után ismét öt góllal vezetett a válogatott (12-7). A rivális ezután kétszer volt eredményes és megint közelebb férkőzött, Háfra viszont kiállításból visszatérve azonnal betalált, Elek Gábor pedig időt kért. Vámos gyönyörű góljára rögtön érkezett válasz, sőt, a spanyolok egy ellentámadásból tovább csökkentették a különbséget, és úgy vonultak szünetre, hogy még meccsben voltak (14-11).

A második félidő két spanyol góllal kezdődött, Kisfaludy azonban egy bejátszást követően eredményes volt, Tomori kapufája után pedig ismét csak eggyel vezettek a magyarok (15-14). Klujber hétméteresből növelte az előnyt, Tomori pedig szép gólt szerzett, aztán egy kipattanót Bordás dobott a kapuba. A spanyolok rögtön ezután betaláltak, Klujber azonban – ismét hétméteresből – megint eredményes volt (19-15). Az ellenfél következő találatára Lukács válaszolt, majd Vámos dobott kapufás gólt, így kezdett magabiztossá válni a magyar előny (22-16).

Amikor Bordás hétre növelte a különbséget, akkor a spanyol kapitány időt kért, amely után tanítványai háromszor is betaláltak Bíró kapujába. Ennek eredményeként Elek Gábor kért időt, viszont a rivális hétméteresből tovább faragta a hátrányát (23-20). A magyar akciókat rendre nem sikerült góllal zárni, ehhez Castellanos kapus bravúrjai is hozzájárultak, így a spanyolok nyolc perc alatt feljöttek két gólra (23-21).

Klujber aztán lélektanilag fontos pillanatban, kilencpernyi góltalanságot megtörve volt eredményes, az ellenfél azonban lendületben maradt, egy gólra megközelítette a magyarokat, Klujber hétméterese és Bíró védése után viszont ismét két találat választotta el a feleket (25-23). A találkozó Háfra góljával és Bíró újabb védésével folytatódott, aztán Kisfaludy lőtt nagyon szépen a spanyol kapuba (27-23). A hajrában Vámos és Klujber is eredményes volt még, a spanyolok pedig már csak kozmetikázni tudtak az eredményen.
“Danyi Gábor javaslatára visszamentünk az alapokig. A többit szeretnénk az öltözőn belül tartani, de semmi szaftos nem történt” – adott magyarázatot a válogatott javuló játékára Elek Gábor szövetségi kapitány. “Volt egy közös akarat, volt vezér elöl és hátul is. A második félidőben ahogy megtaláltuk a nyitott védekezés ellenszerét, el is dőlt a mérkőzés”.

A szakvezető szerint emeli a siker értékét, hogy az irányító posztot Vámos Petra személyében egy 20 éves lány oldotta meg, aki besegített neki, Tomori Zsuzsanna pedig talán soha nem játszott ezen a poszton a hosszú karrierje során. “Neki fogunk menni a biztos csoportelső svédeknek, mert remélhetőleg átszakadt egy gát. A legfontosabb, hogy nem győztes meccs nélkül kell hazamennünk” – nézett előre Elek.

“Összeszedtük magunkat, az előző három találkozón nem játszottunk ilyen koncentráltan. Védekezésben agresszívebbek, támadásban szervezettebbek voltunk. Sikerült felállni a padlóról, ha ez nem ad önbizalmat a folytatásra, akkor semmi” – fogalmazott Klujber.

korábban:
Orosz Olimpiai Csapat-Franciaország 28-27 (15-17)
Svédország-Brazília 34-31 (15-13)
A csoport állása: 1. (és negyeddöntős) Svédország 7 pont, 2. (és negyeddöntős) Orosz Olimpiai Csapat 5, 3. Spanyolország 4, 4. Brazília 3 (111-112), 5. Franciaország 3 (110-113), 6. Magyarország 2

Eredmény, női kézilabda, csoportkör, B csoport, 4. forduló:
Magyarország-Spanyolország 29-25 (14-11)
—————————————-
Jojogi Nemzeti Sportcsarnok, zárt kapuk mögött
gólszerzők: Klujber 6, Vámos 6, Márton 5, Háfra 3, Szöllősi-Zácsik 2, Kisfaludy 2, Tomori 2, Bordás 2, Lukács 1, illetve Martin 5, Gutierrez 5, Gonzalez 4, Cesareo 3, Lopez 3, Pena 2, Rodriguez 2, Hernandez 1
lövések/gólok: 53/29, illetve 43/25
gólok hétméteresből: 3/4, illetve 2/3
kiállítások: 5, illetve 2 őerc

Fotó: Tokió, 2021. július 31. Bordás Réka (b) és a spanyol Mireya González Alvarez (j) a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női kézilabda-bajnokságának B csoportjában játszott Magyarország – Spanyolország mérkőzésen a Jojogi Nemzeti Sportcsarnokban 2021. július 31-én. MTI/Czeglédi Zsolt

MTI