Folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyermekek oltására is

fertőzöttek, 12 év, oltást, brit, regisztrált, háziorvosok Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Európában elsőként Magyarországon kezdődött meg a 12 év feletti gyermekek regisztrációja és oltása még júniusban. A 12-17 éves korosztályban eddig 189 ezren regisztráltak oltásra és 152 ezren (80%) már fel is vették azt.

Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti meg. Az érvényes regisztráció után a www.eeszt.gov.hu honlapon automatikusan lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontra vagy az a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is kérhető.

hirdetés

Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12-18 év közöttiek oltására: a Pfizer és a Moderna. A gyermek regisztrációját a szülőnek van joga elvégezni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az online regisztráció során meg kell adni a gyermek nevét, életkorát, TAJ-számát, lakcímét és a szülő elérhetőségeit. Ha a szülő saját e-mail-címével már korábban regisztrált oltásra, akkor a gyermek regisztrációjához új e-mail-címet kell létrehoznia.

Pontos és hiánytalan adatok esetén a regisztrációt néhány napon belül érvényesítik és mint minden más érvényesen regisztráló, a gyermeküket beoltatni kívánó szülők is automatikusan tudnak online időpontot foglalni kórházi oltópontra az eeszt.gov.hu honlapon. Ez esetben a regisztrált gyermek TAJ-számával tudnak belépni az időpontfoglalóba. A háziorvos és házi gyermekorvos is természetesen olthatja ezt a korosztályt. Ha praxisában összegyűlik annyi oltandó gyermek, amellyel egy ampulla vakcina kinyitása esetén nem megy kárba az oltóanyag. Az oltás időpontjára kérik, hogy vigyék magukkal a kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájáruló nyilatkozatot!

Ha valaki valamilyen oknál fogva nem tud interneten időpontot foglalni, akkor augusztus végén, szeptember elején az iskolákban is lesz oltási lehetőség a 12 év felettieknek. Erről a szülők időben tájékoztatást fognak kapni. A gyermekek oltása is természetesen önkéntes, és arról a szülőnek van joga dönteni. Kérdés esetén javasolják, hogy a szülő kérje ki a háziorvos, házi gyermekorvos vagy a gyermek kezelő orvosának véleményét is.

Felhívják a szülők figyelmét, hogy 12 év alatti gyermekeket továbbra sem lehet oltani és regisztrációjukat sem fogadják el. A 18 évet betöltött fiatalok regisztráció után ugyancsak automatikusan tudnak időpontot foglalni maguknak oltásra, ők több vakcina közül is választhatnak, és ha már legalább 4 hónap eltelt a második oltásuk óta, akkor a harmadik oltásukat is lefoglalhatják – írja a koronavirus.gov.hu.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!