Koronavírus: 86 új fertőzöttet igazoltak egy nap alatt

oltás, fertőzöttek, mentő, koronavírus, vírus, korona Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A kormányzati portál csütörtökön azt írja, a beoltottak száma 5 663 658 fő, közülük 5 497 940 fő már a második oltását is megkapta. 86 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 810 212 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 30 037 fő.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 763 801 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 16 374 főre csökkent. 80 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen.

hirdetés

A delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed, ezért kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg. Az iskola közeledtével felhívák a szülők figyelemét, hogy a 12 éven felüli gyermeket automatikusan lehet regisztrálni oltásra és számukra is nyitva az időpontfoglaló. Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét, amelyre az eeszt.gov.hu honlapon már lehet időpontot foglalni. Eddig 83 ezren foglaltak időpontot harmadik oltásra és 75 ezren már fel is vették azt.

Az iskola közeledtével a szülőknek érdemes átgondolni az oltást. Magyarország az elsők között tette lehetővé a 12 év feletti gyermekek oltását, ennek köszönhetően már 200 ezer 12-17 év közötti diákot regisztráltak oltásra és 81%-.uk már fel is vette azt. Továbbra is folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyermekek oltására is.

Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti meg. Az érvényes regisztráció után a www.eeszt.gov.hu honlapon automatikusan lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontra vagy az a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is kérhető. Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12-18 év közöttiek oltására: a Pfizer és a Moderna. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kozeledik-az-iskola-folyamatosan-lehet-idopontot-foglalni-12-ev-feletti-gyermekek-oltasara