Mit kell tudni a harmadik oltásokról?

oltás, idősek oltása Fotó: MTI/Koszticsák Szilár

Ki, mikor, hol és melyik oltóanyagot kaphatja meg? Hol lehet regisztrálni? Milyen dokumentumok kellenek az oltás felvételéhez? Mindezekre választ adunk.

hirdetés

Az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése indokolttá teszi, hogy megerősítsék azok immunvédelmét, akik korán, az elsők között kapták meg az oltást, ezért Magyarországon is lehetőség van a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételére, ami önkéntes és ingyenes.

hirdetés

Kinek ajánlott kiemelten a harmadik oltás?

A harmadik oltás beadása különösen ajánlott az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek annak érdekében, hogy megerősítsék védettségüket a delta vírusvariánssal szemben is.

Ki tud időpontot foglalni harmadik oltásra?

Jelenleg csak az a 18 év feletti személy fog tudni a 3. oltásra időpontot foglalni, akinek eltelt legalább 4 hónap a második oltástól számítva és mindkét oltását Magyarországon kapta meg. (Az egydózisú Janssen vakcina esetében az első oltástól számítják a 4 hónapot). Az online időpontfoglaló elérhetősége: https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas

A harmadik oltásra történő jelentkezés lehetőségét csak azok fogják látni az időpontfoglaló felületen, akik a fenti kritériumoknak megfelelnek. Az időpontfoglalóba a TAJ-számuk és a születési idejük beírásával tudnak belépni.

Milyen vakcinával történik a harmadik oltás?

Azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap harmadik oltásnak, a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönti el a helyszínen. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválasz várható ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak.

Az is lehetséges ugyanakkor, hogy kontrainidkáció (ellenjavallat) esetén valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

Első és második oltásra használt vakcina Harmadik oltásra javasolt vakcina
AstraZeneca (vektorvakcina) Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca
Janssen (vektorvakcina) Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen
Moderna (mRNS) Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Moderna
Pfizer (mRNS) Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Pfizer
Sinopharm (inaktivált) Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm
Szputnyik (vektorvakcina) Pfizer, Moderna, Sinopharm, Szputnyik

Milyen dokumentumok kellenek a harmadik oltáshoz?

Kérik, hogy a harmadik oltásra is lehetőleg nyomtassa ki, töltse ki, és hozza magával a hozzájáruló nyilatkozatot. Az oltásra vigyék magukkal a TAJ-kártyáját, a személyi igazolványát, a kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot, az előző oltásainak igazolását, valamint, lehetőség szerint, a kinyomtatott visszaigazolást az időpontfoglalásról.

A 3. oltás beadásának ténye a védettséget igazoló mobilalkalmazásban is látható lesz, mind a magyar védettségi igazolvány, mind pedig az EU-s Covid igazolás esetében.

Regisztráció a még be nem oltottaknak

Az első oltáshoz előzetes regisztráció és időpontfoglalás szükséges. Oltásra regisztrálni ide kattintva lehet. Oltásra időpontot foglalni ide kattintva lehet.


Az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben a Könd utcai szakrendelő melletti védőnői szolgálat helyiségében található az oltópont. Az oltásra az időpontfoglalóban megadott időben kell érkezni. Kérik, hogy a lefoglalt időpontban pontosan jelenjen meg!

Az elmaradt második oltásokat az alábbiak szerint vehetik fel.
A második körös pótoltásokra időpontot a 06 68 411-166-os számon a 291-es melléken kérhetnek a fentebb megadott napokra – az oltóanyag megjelölésével – hétköznap 07:30-13:30 óra között.

hirdetés